Федерер покори и Шанхай (видео)



12-10-2014 13:19

Роджър Федерер спечели един от малкото липсващи големи трофей в кариерата му. Швейцарецът триумфира в "Мастърс 1000" в Шанхай след успех над Жил Симон със 7:6(6), 7:6(2). Така от понеделник той отново ще бъде №2 в ранглистата, измествайки Рафаел Надал.

За Федерер това е общо 23-а титла от тази категория и общо 81-а в неговата кариера. До края на сезона той планира участия още на "Мастърс 1000" в Париж, заключителния "Мастърс" в Лондон и във финала за Купа "Дейвис".

"Беше невероятна седмица за мен. Да спася в първи кръг пет мачбола и да стигна дотук. Изумително е. Искам да поздравя всички. Разбира се, Жил Симон за прекрасната седмица и да му пожелая да се представи така до края на годината. Да спечеля най-престижния турнир в Азия е страхотно и значи много за мен. Шанхай е невероятен град. Наистина съм щастлив от този успех. Догодина отново ще се завърна," заяви шампионът след успеха.

СНИМКИ ОТ ФИНАЛА!

Симон започна двубоя в отличен стил. Той направи пробив на старта като спечели осем поредни точки в своя полза. В края французина се пречупи и позволи на Федерер да го пробие за 5:5. Федерер пропусна два сетбола при 6:5 и се стигна до тайбрек.

Симон поведе с мини-пробив за 3:2 точки, но Федерер веднага отговори с отлично воле, за да изравни 3:3. Последваха нови грешки и от двамата за 5:5. Симон получи сетбол веднага след това, но се стигна до серия от три поредни точки за бившия номер 1 и той взе първата част.

Веднага след това Симон се оттегли в съблекалнята с физиотерапевт заради проблем в бедрото.

След почивката при 1:1 Федерер не реализира точка за пробив с грешка от бекхенд. Той имаше и втори пореден шанс, но тогава Симон прояви класа. При 3:3 ситуацията се повтори като и този път Симон отрази шанс да загуби подаването си. Федерер притисна съперника си и при 5:5, водейки 30:0, но така и не реализира аванса си.

Симон бе близо до това да накаже големия шампион за тези му пропуски като след това не осъществи два поредни сетбола. В тези моменти Федерер намери и сервиса си. Стигна се до логичен тайбрек. Там Федерер поведе 2:0, а Симон веднага изравни за 2:2. В този момент класата на големия шампион натежа и той не загуби нито разиграване до края на битката.

От своя страна Федерер запазва и шансове да завърши годината като номер 1. Той изостава с 1000 точки от Новак Джокович в ранглистата, но е заявил участие в един турнир повече до края на 2014-а - АТР 500 в родния му Базел.

 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини