Рафаел Надал: Не съм №1 в историята



08-06-2010 08:36 | Станко Димов

Престижният френски спортен всекидневник "Екип" обяви Рафаел Надал за най-добрия тенисист на клей. От 203 мача на тази настилка испанецът има само 16 загуби. Освен това на червено са 29 от общо 40-те трофея в кариерата на Надал. Следващата година на "Ролан Гарос" Рафа може да изравни рекордьора по титли от този турнир Бьорн Борг (Шв), който има шест. Но преди това предстоят Уимбълдън и US Open, последният от които все още липсва във витрината на Рафа.

 

- Заради онова, което постигнахте през сезона на клей и най-вече заради петия ви успех на корт "Филип Шатрие" в Париж ви смятат за най-добрия на тази настилка за всички времена. А с това автомaтически се превръщате и в кандидат за тенисист №1 в историята въобще.
- Не ми харесват подобни въпроси по простата причина, че не се мисля за най-добрия в историята. Не съм си поставил за цел това. Да, разбира се, аз съм много добър играч според резултатите, които постигам. За мен е сбъдната мечта, че имам тези успехи. Всъщност не съм си и представял, че ще постигна толкова много в тениса - пет пъти "Ролан Гарос", шест Мастърс в Монте Карло, пет в Рим и общо седем трофея от Големия шлем.

 

- Впечатленията от финалния мач със Сьодерлинг са, че победихте с лекота.
- Чувствах се много добре физически и това ми позволяваше да се движа по корта правилно. Имах голямо доверие в собствените cи сили. Във финала бях длъжен да натискам Сьодерлинг на бекхенд, което не беше хич лесно. Със силните му удари беше почти невъзможно да направим разиграване при негов сервис. Сълзите ми след края на мача бяха от щастие. Те бяха знак, че съм прогонил паниката и страха от трудната година, която преживях (тежка контузия, която го принуди да откаже няколко турнира в края на 2009, б.р.). Не исках да мисля за друго. Говорих в началото на френски, защото го разбирам достатъчно добре. Прилича много на каталунския. Говоря все по-добър френски, без да се притеснявам. Както всъщност се случва и с английския.

 

- Отново сте номер едно в света. А след по-малко от месец започва Уимбълдън.
- Първите няколко дни след "Ролан Гарос" искам да се насладя на успеха. След това ще започна да се адаптирам към тревните кортове с участието ми на турнира в Лондон Куин'с. Не очаквам нищо конкретно от Уимбълдън, защото там може само да развивам в положителна посока моя тенис. Все пак нямам да защитавам нито една точка от 2009 година. Както е обичайно, разбира се, искам във всеки мач да се представям по най-добрия възможен начин. И искам да повторя, че държах отново да спечеля "Ролан Гарос" както и отново да съм номер едно в ранглистата. А ако спечеля Уимбълдън и US Оупън, ще бъда най-щастливият човек на света.

 

- Задминахте легенди като Иван Лендъл и Илие Настасе.
- Когато гледам постижения си, ми изглеждат невероятни. Но кариерата на един играч се оценява след неговото отказване.

 

- Контузиите и лошите моменти са зад гърба.
- Много е гадно, когато се намираш в такава ситуация. Ужасно е да не можеш да излезеш на 1/2 финал на US Оpen или на Аустрелиън Оупън. Радостен съм и заради това, че се намирам в много добра кондиция. Едно е да играеш с болки, друго е да си 100%. 

 

Ивайло Пампулов, "7 дни спорт"




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини