Очаква ни най-силният Турнир на шампионките



23-10-2014 15:20 | Любомир Тодоров

От 28 октомври до 2 ноември София ще бъде световна тенис столица за трети път. Garanti Koza WTA Турнира на шампионките събира тази година най-силната компания.

Да, този път няма бивши номер едно в света на сингъл или двойки като Каролина Вожняцки, Ана Иванович, Роберта Винчи и Саманта Стосър. Но Великолепната тенис осморка е „най-плътната” като класиране и резултати от трите издания на турнира в „Арена Армеец”.

Шест от осемте участнички в турнира са в Топ 20: Екатерина Макарова, Доминика Цибулкова, Флавия Пенета, Андреа Петкович, Карла Суарес Наваро и Ализе Корне. Цвети Пиронкова започна сезона с първата си титла на турнира в Сидни и прави силен финал на годината, а осмата – Гарбине Мугуруса, трайно се настани сред първите 25 в световната ранглиста.

Дори и двете резерви Каролина Плишкова и Елина Свитолина са сред първите 30 в класацията на WTA, докато например миналата година втората резерва Ивон Мойзбургер беше №50.

Това затруднява максимално задачата на най-високо поставената тенисистка – в случая Макарова, да стигне до финала, както беше в предишните две години случаят с Вожняцки и Халеп. Конкуренцията в двете групи „Сердика” и „Средец” ще бъде жестока. Без съмнение от това ще се родят много интересни и качествени двубои на корта и съм убеден, че ще има интрига до последната среща в двете карета, стига състезателките да са здрави.

За класата на Турнира на шампионките говори и фактът, че три от спечелилите право в момента са в Сингапур на WTA Finals. Суарес Наваро и Мугуруса играха при двойките, а Макарова е резерва на единично и участничка на двойки заедно с Елена Веснина.

Тук бих искал да помечтая, какво би станало, ако календарът на Женската тенис асоциация беше съобразен със „законите на жанра”. Ако състезанието в София предшестваше това в Сингапур, което е естествена кулминация на сезона, с да речем една седмица, то българските зрители почти сигурно щяха да се насладят на изявите и на шампионката от 2013 г. Симона Халеп, на двукратната победителка и полуфиналистка от миналата година Ана Иванович, на финалистката от 2012 г. Каролина Вожняцки и на Южени Бушар. И четирите извоюваха правото си да играят в Турнира на шампионките с титлите си в състезания от категория „интернешънъл”. Логично би било и те да се включат в София, за да направят последни корекции преди отпътуването за Азия. А и наградният фонд от 750 000 долара, както и точките, не са за пренебрегване.

Видя се как една промяна в календара с преместването на финала за „Фед къп” седмицата след България позволи да дойдат представителки на двата отбора, спорещи за титлата – Германия и Чехия, в лицето на Петкович и Плишкова. Докато в предишните две издания на Турнира на шампионките датите съвпадаха с двубоя за титлата в отборното първенство. Миналата година единствено бойкотът на Кириленко, Веснина и Павлюченкова ги доведе в София, вместо да бъдат със „сборная” в Каляри.

Но да се върнем към реалността. Организацията на състезанието в предишните две години беше оценена от WTA, че е била на световно ниво, надявам се и сега да бъде така. Шоуто на шампионките си заслужава да се види на живо, защото не е ясно кога пак българските зрители ще могат да гледат тенис на толкова високо равнище. А и наградите за феновете в залата са повече от щедри – чисто нов автомобил Hyundai i10, швейцарски часовник от Baume et Mercier, четиридневна екскурзия в Истанбул, едноседмична почивка в Албена са само част от тях.

Дано най-силното от шестте издания на Турнира на шампионките да ни донесе положителни емоции и с добрите игри на Цвети Пиронкова. Тя е способна да спечели титлата и не би имало по-добра поанта на последното домакинство на София.

Любомир Тодоров, Медиен директор на Garanti Koza WTA Турнира на шампионките

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини