Сесил Каратанчева срещу Мария Шарапова - част IV



10-06-2010 21:01 | Станко Димов

Сесил Каратанчева продължава блестящото си представяне в Бирмингам. 144-ата в света българка поднесе поредната изненада на турнира, като в среща от III кръг надви шампионката от миналия сезон Магдалена Рибарикова (Словакия). Сесил се наложи драматично с 6-2, 6-7, 6-2 за приблизирелно 2 часа игра.

 

Софиянката твърдо бе по-добрата на корта и ако не беше липсата на късмет в края на втория сет, когато сервираше за мача, щеше да се поздрави с успеха далеч по-лесно. Въпреки, че се наложи да играе три сет, нашето момиче се справи и затвърди отличната форма, в която се намира на сезона на трева.

 

Това е пети пореден успех на тази настилка за Каратанчева, която стартира от квалификациите. Намиращата се в много слаба форма през тази година Рибарикова, така и не намери оръжия, с които да й опонира, проваляйки се в опита си да защити отличието от миналия сезон. Това разбира се ще донесе сериозен срив в ранглистата за Рибарикова.

 

Нетипично за женския тенис, Каратанчева нямаше проблеми на свой сервис в първия сет и не даде дори точка за пробив на опонентката си. В същото време стигна до два спечелени гейма при начален удар на Рибарикова и затвори с 6:2.

 

Втората част тръгна великолепно за българо-казахстанската перла, която стартира с пробив. Тя поведе с 3:1 и установи пълен контрол над срещата. Така се стигна до резултат 5:4, а Сесил със свой сервис можеше да гарантира мястото на 1/4-финал. Нещо повече, софиянката получи мачбол, който за жалост не успя да материализира. За сметка на това Рибарикова върна пробива и изравни резултата, като двете вкараха сета в тайбрек. Там Сесил отстъпи с 3-7 точки.

 

В решителния трети сет драмата бе пълна. Каратанчева продължи да бъде перфектна при начален удар и сравнително лесно печелеше сервис-геймовете си. В същото време тя бе много близо до пробив в подаването на Рибарикова, но на 4 пъти шампионката се спаси. Все пак логичното се случи в шестия гейм, когато Каратанчева проби и поведе с 4:2. До края на мача Сесил не сгреши и се поздрави с крайния успех.

 

Така в четвъртфиналите Каратанчева очаква Мария Шарапова. Това означава, че ще гледаме четвърти сблъсък между Сесил и Мария Шарапова, които преди години имаха задочен словесен спор. Тогава българката се закани "да срита задника" на изгряващата Шарапова. От четирите срещи между двете Шарапова има само 1 загубен сет обаче.

 

Все пак това не е най-успешния турнир през годината до момента за Каратанчева. Българката стигна до полуфинал на състезание в Патая, където загуби от Тамарин Танасугарн.

 

Трябва да се отбележи, че победата на Каратанчева над 31-ата в света Шведова, е най-големият й успех след октомври 2005 г. За мястото си на четвъртфинал Каратанчева прибира над 5000 долара и 80 точки за ранглистата.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини