Лейтън Хюит победи Федерер след фантастична битка (видео)



13-06-2010 16:36 | Николай Драгиев

Лейтън Хюит сензационно надви Роджър Федерер във финала на турнира в Хале. Австралиецът се справи с другия бивш номер 1 във фантастичен мач с 3:6, 7:6 (4), 6:4 за 2 часа и 20 минути игра. Така швейцарецът пропусна да запише своята втора титла през сезона и общо шеста в германското градче.

 

Лейтън, който е 32-и в световната ранглиста, не бе печелил титла от 2009 г., когато спечели в Хюстън на клей. В последните 4 години той имаше само 4 титли, но въпреки това показа, че винаги може да се очаква изненада от него, особено на трева. Той прекъсна и серията от 15 поредни победи на Федерер над него. Това е и 8-и успех на Лейтън от 25 срещи с ФедЕкспрес.

 

Първият сет бе решен в гейм продължил 6 минути. Тогава Федерер проби за 4:2 след причудлива намеса на мрежата, която не даде никакъв шанс на Хюит. В крайна сметка Федерер не се пропука на свой начален удар и затвори с 6:3.

 

В началото на втория сет Хюит проби и поведе с 2:0. Възможностите и пробивите не свършиха дотук. Федерер изравни веднага предимството на Лейтън, но още при следващия си сервис гейм, австралиецът пак можеше да пробие. Швейцарецът обаче се спаси и изравни за 2:2.

 

При 4:4 Федерер имаше 3 шанса за пробив за 5:4 и сервис за мача. Хюит обаче показа шампионския си дух и успя да обърне и спечели своето подаване. В крайна сметка се стигна до тайбрек, в който Хюит бе убедителен и въпреки някои колебания в края, затвори със 7:4 точки.

 

В третия сет Лейтън бе великолепен. Той не даде шанс на Федерер да пробие, а стори това веднъж, което се оказа повече от достатъчно за него. 6:4 за големия шампион от Австралия. Интересното е, че пробивът за Хюит дойде още в първия гейм на сета, в изключително дълга и оспорвана битка. В едно от разиграванията, двамата направиха общо 33 удара и в края Федерер взриви публиката с уинър.

 

Хюит от своя страна прекъсна серията от 29 поредни победи на трева на Роджър, който от 21-и ще започне защитата на титлата си на Уимбълдън. Лейтън има вече 28 титли в кариерата си срещу 62 за Федерер. От 2003 г. насам за Фед това бе едва втора загуба на трева, след тази от Надал на Уимбълдън 2008 г.

 




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини