Франция и Швейцария в двубой за 103-ата Купа „Дейвис“



18-11-2014 12:47 | Любомир Тодоров

Отборите на Франция и Швейцария ще определят 103-ия победител в Купа „Дейвис“ тази седмица. На клей на стадион „Пиер Мороа“ в град Лил от 21 до 23 ноември ще се води люта битка между големи тенисисти за трофея в най-голямото (като брой участници) ежегодно спортно отборно състезание в света.

Очакват се рекорди и сега. Ако домакините спечелят трофея ще станат третата страна с двуцифрен брой купи – 10, след Съединените щати (32 трофея) и Австралия (28). Ако пък гостите триумфират, ще направят Швейцария 13-ата държава шампион в турнира.

Почти сигурно е, че ще има и ново върхово постижение по посещаемост. Футболният стадион в Лил, на който ще се играят двубои от Евро 2016, е с капацитет 50 000 зрители. Домакините гарантират, че след промените минимум 27 000 човека ще могат да наблюдават двубоите всеки ден. А сегашният рекорд е от финала Испания – САЩ в Севиля през 2004 година и е 27 200 зрители.

Кои са главните действащи лица в сблъсъка? Няма изненади в избора на капитаните. Арно Клеман е повикал четирима „мускетари“ от топ 30 на световната ранглиста. Жо-Вилфред Цонга, Гаел Монфис, Жулиен Бенето и Ришар Гаске бяха в основата на трите домакински победи тази година в Световната група над Австралия (5-0), Германия (3-2) и над шампиона Чехия (4-1).

Северин Люти естествено залага на втория в класацията на АТР Роджър Федерер, на четвъртия Стан Вавринка и на Марко Кюдинели и Михаел Ламер, които са извън топ 200. Швейцарците имат един много опитен отбор, в който единствено Вавринка не е над 30 години. Водени от Федерер тенисистите от алпийската държава преодоляха с по 3-2 победи Сърбия, Казахстан и Италия.

Впрочем резултат 3-2 изглежда най-логичен и във финала в Лил. Не само защото двата отбора са го записали четири пъти от шест двубоя този сезон. В последните четири срещи между Франция и Швейцария крайният резултат неизменно е бил 3-2. Като цяло „петлите“ водят с 10-2 победи. Първата среща е била на полуфиналите през 1923 година, когато в Лион домакините печелят с 3-2.

Първият успех на представителите на страната на часовниците и шоколада е през 1992 година като гости в Ним на клей с неизбежното 3-2. Якоб Хласек и Марк Росе вземат трите победи на сингъл срещу Арно Бьоч и Тиери Шампион. Същия сезон Швейцария достига до първия си финал в Купа „Дейвис“.  В него отстъпва с 1-3 на „дрийм тима“ на Съединените щати в състав Андре Агаси, Пийт Сампрас, Джим Къриър и Джон Макенроу.

Франция побеждава в следващата среща през 2001 година, когато гостува в Ньошател. Сегашният капитан Арно Клеман побеждава в първия сингъл Марк Росе, а Никола Ескюде се справя с 19-годишния тогава Роджър Федерер. При двойките Федерер и Лоренцо Манта печелят в пет сета срещу Седрик Пиолин и Фабрис Санторо с 9:7 в заключителната част. Роджър зовежда нещата до 2-2 с успех срещу Клеман. В решителния пети мач обаче Ескюде надделява над Жорж Бастъл в изключително драматичен двубой с 1:6, 7:5, 6:7(5), 6:4, 8:6. Същата година Франция печели последната си купа след 3-2 срещу Австралия в Мелбърн.

През април 2003-а Швейцария взема втората си и последна победа над „петлите“. И отново го прави като гост – в Тулуза. Федерер, който 3 месеца по-късно ще спечели за първи път „Уимбълдън“, е в стихията си. Брюнета от Базел участва и в трите победи за крайното 3-2. Той печели в по 3 сета срещу Никола Ескюде и Фабрис Санторо и заедно с Марк Росе побеждават на двойки Ескюде и Санторо.

Година по-късно е последната битка между сегашните финалисти. В Лозана французите вземат реванш. Федерер отново няма проблеми на сингъл и побеждава Клеман и Ескюде без да загуби сет. Но на двойки Роджър и Ив Алегро отстъпват на Ескюде и Микаел Льодра и това се оказва решаващо за успеха на „петлите“.

Преди двубоя в Лил тенисистите на двата отбора се подготвяха по различен начин. Домакините тренират от две седмици на червени кортове в базата си в Бордо. Федерер и Вавринка до миналата събота играха на заключителния турнир на най-добрите в лондонската зала „О2“ и тепърва ще трябва да се адаптират към значително по-бавната настилка в Лил.

Много се изписа и изговори за травмата на Роджър Федерер в гърба, заради която не се яви на финала на мастърса. Самият рекордьор по спечелени титли от Големия шлем е оптимист за своето възстановяване, като отхвърля категорично съмненията, че е жертвал мача с Джокович в неделя в името на мечтатана титла от Купа „Дейвис“.

Джон Макенроу пусна слух за скандал между Федерер и Вавринка след полуфинала им в Лондон, но това е доста преекспонирано. Ясно е, че двамата не са най-близки приятели, но е сигурно, че ще преодолеят егото си в името на голямата цел. Въпросът е обаче дали 33-годишният баща на четири деца и шампионът от Мелбърн ще имат достатъчно сили и свежест за тридневната битка в Северна Франция.

Въпреки по-задното класиране в ранглистата на Жо-Вилфред Цонга (№12) и на Гаел Монфис (№19) е известно, че в отборните двубои това не винаги е от значение. Да припомня, че детронирането на шампиона Чехия на полуфинала в Париж през септември започна с успех на Ришар Гаске над седмия в света Томаш Бердих в първия мач.

Както стана дума вече, много е възможно да видим отново резултат 3-2. За кого ще бъде победата, обаче много зависи от мача на двойки. А в него французите изглеждат фаворити. Тази година капитанът Клеман на два пъти заложи на дует Цонга-Гаске и това донесе победи в мачовете срещу Австралия и Чехия. Срещу Германия играха Бенето и Льодра и също записаха успех.

За швейцарците е логично да играят олимпийските шампиони от Пекин Федерер и Вавринка. Но тяхното партньорство вече не е толкова успешно. Те записаха загуби на двойки в последните си мачове за Купа „Дейвис“. През 2014 година именитият тандем игра само срещу Казахстан и отстъпи на Голубьов и Недовезов в Женева.

Сигурно е, че ни очаква вълнуващ финал в Лил от петък до неделя, който ще бъде заключителния акорд на една много интересна година в тениса. Билетите на цени от 30 до 220 евро отдавна са разпродадени. Отборите на Франция и Швейцария ще обединят своите нации за тези 72 часа и ще дадат всичко от себе си, за да запишат името си на сребърния трофей  като 103-ия шампион в Купа „Дейвис“.

Любомир Тодоров

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини