Нещата, които не знаете за Уимбълдън



17-06-2010 02:37 | Николай Драгиев

В навечерието на Откритото първенство на Великобритания по тенис списание International Tennis Magazine припомня някои неизвестни или малко познати факти около Уимбълдън. Предлагаме ви част от статията на доайена на журналистите, пишещи за ракетни спортове Ричърд Итън.

 

Спенсър Гор смята, че тенисът няма бъдеще. През 1877 година той печели първата титла на Уимбълдън и получава 12 гвинеи. Шампионът при мъжете през 2010 г. ще вземе един милион паунда. Два милиарда тв зрители ще наблюдават шампионата, 54 000 топки ще влезнат в употреба и 200 000 бутилки вода ще бъдат изпити.

 

Жените извървяват дълъг път, докато стигнат до еднакъв награден фонд с мъжете през 2007 г. Първият Уимбълдън за дами е през 1884 г., но доста години по-късно финалът при тях е на централния корт на „Ол Инглънд клъб”. Британката Джоан Лисет прави истиска революция през 1931 година, като излиза на финала... без дълги найлонови чорапи. Нейната опонентка в този мач – испанката Лили де Алварес също скандализира тенис пуританите, като се появява с пола-панталон.

 

Шесткратната шампионка Сюзан Ленглен е пионерка в модата на корта. Легендарната французойка реже спортната си рокля почти до коляното и маха ръкавите. Това е окачествено като скандал, защото до този момент етикетът е повелявал да не се вижда никаква част от тялото на дамата. Ленглен се защитава, че нейният нов екип й позволява по-свободни движения по корта. Тя няма загуба на тревата в Лондон.

 

През 1926 година Кралица Мери се бави демонстративно, за да не гледа „разголената” Сюзан. Британската кралица закъснява и повече от час за финала и той не може да започне. Изнервената и засегната французойка напуска, обижда монархията и никога повече не се връща на Уимбълдън. Ленглен е бивша балерина, която често се стимулира преди мачовете си и между сетовете с чашка коняк.

 

След 2001 година играта на свещената трева в Лондон стана по-бавна. Причината за това е, че пропорцията на райграса и другите съставки на покритието се е променила. Второ, настилката е по-бавна заради по-голямото разстояние между стръковете райграс. Така се позволява да достига повече слънце и въздух до почвата и тя изсъхва по-бързо. Това води до по-висок отскок на топката.

 

Давид Налбандян поиска отлагане на мача си през 2006 година заради двубой на футболния отбор на Аржентина. Съвсем неочаквано организаторите позволиха това. За съжаление на Цар Давид „алби-селесте” загубиха от Германия на световното, а той ги последва (може би от солидарност), след като отстъпи на слабоизвестния тогава Фернандо Вердаско с 6:7, 6:7, 2:6.

 

През 1966 година първият испански шампион на Уимбълдън Мануел Сантана за малко да наруши протокола. При връчването на титлата галантният иберийски тенисист се опита да целуна ръка на принцеса Алекснадра, която успя светкавично да я отдръпне. Традицията повелява кралските особи на Великобритания да не бъдат докосвани от простосмъртни. Времената се менят и през 2008 година Рафаел Надал след успеха на финала се изкачи до кралската ложа и се разцелува с испанския принц Фелипе. Никой не протестира.

 

Животните се неразделна част от турнира от Големия шлем. Не бива да се допускат лисици да уринират на тревата, защото тя изсъхва бързо. Затова са монтирани огради около кортовете, а има и специални пазачи с кучета. Не са приятни и гълъбите, които „бомбардират” централния корт по време на полет. За защита на играчите от такива неприятности е назначен ястребът Руфъс.

 

 

 

Любомир Тодоров, Racketi.com




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини