Оазисите на Цвети



12-01-2015 13:01 | Любомир Тодоров

Българската тенис прима Цветана Пиронкова надигра и Флавия Пенета (6:3, 7:6) в Сидни и постигна най-дългата си победна серия в един турнир като до момента успехите й са точно 12 поред. Какво е това, което кара пловдивчанката да играе много успещно в някои състезания, за разлика от други?

Цвети е емоционална и артистична натура. За нея са много важни освен спортно-техническите компоненти и това как възприема даден турнир и град и какви спомени й навяват.

В този смисъл Пиронкова винаги е признавала, че Австралия е сред любимите й страни. Точно там тя постигна първия си забележителен успех в Големия шлем. През януари 2006 година в Мелбърн българката победи бившата номер едно в света Винъс Уилямс с 2:6, 6:0, 9:7 и предизвика най-голямата изненада в първия кръг на Australian Open. Цветана добива самочувствие и от общо девет участия там само два пъти отпада на старта.

Подобна е историята със Сидни, където Пепеляшка се превърна в принцеса. Приказката през миналата година започна, когато българката беше едва 107-а в света след един сравнително неуспешен сезон. Тя се възроди в пристанищния град и наниза осем победи, за да завоюва първата си титла. Пиронкова показа огромна самоувереност и майсторство и отстрани по пътя си тенисистки, които винаги са били трудно препятствие за нея като Сорана Кърстя, Сара Ерани, Петра Квитова и Ангелик Кербер.

През 2015-а Цвети пристигна без много шум в Сидни. След успеха в първия кръг на квалификациите, въпреки пренебрежителното отношение на организаторите, които не дадоха „уайлд кард“ на шампионката, тя показа отлично настроение. Призна, че почти цяла седмица само се е аклиматизирала към горещините и е наблягала на ледените вани и почивката. Не знам това ли е рецептата за успеха, но резултатите са факт. Преминаване като на парад през квалификациите и първа победа срещу 12-ата в света Пенета. А Пиронкова със сигурност не мисли да спира дотук.

Има и други турнири, където първата ни ракета се чувства много комфортно и могат да бъдат сравнени с оазиси за нея. Всички се сещат сигурно за „Уимбълдън“, но не само там Цветана се вдъхновява за подвизи и се представя великолепно.

Нейният дебют в турнири на Женската тенис асоциация е през май 2005 година в Истанбул. Ето какво си спомня оттогава тя. „Градът ми е сред любимите, не само защото е интересен и колоритен, а и защото почти винаги се представям добре там… Започнах от квалификациите, но бях в добра форма и ги преминах успешно. В първия кръг на основната схема играх срещу американката Меган Шонеси, която беше около №60 в ранглистата и беше смятана за една от фаворитките. До онзи момент не бях играла срещу тенисистка с толкова висок ранкинг и бях много щастлива, че я победих, (б. а. –6:3, 7:5). След този мач явно станах любимка на публиката, защото до края получавах много силна подкрепа от нея.“

Българката влиза в състезанието като 220-а в световната ранглиста и записва пет поредни победи. Впечатлява всички с достигането си до полуфинал още при първия си турнир. Там я очаква водачката Винъс Уилямс. Американката надделява, но после хвали Пиронкова и й предрича голямо бъдеще. Това е и последната загуба на пловдивчанката от Винъс. Тя печели следващите им три двубоя в Мелбърн, за който споменах по-горе, и на „Уимбълдън“ през 2010 и 2011 година.

Цвети продължава с отличните си изяви в Истанбул. През 2008 година, вече като поставена под №8, отново стига до полуфинал, където отстъпва в три сета на Агнешка Радванска. През 2006 и 2007-а пловдивчанката стига до осминафинал. В тази фаза има лошия късмет да се изправи срещу водачките в схемата Анастасия Мискина и Мария Шарапова.

Друг любим като атмосфера град на Пиронкова е Стокхолм. На турнира на твърди кортове в шведската столица тя записва две участие и два полуфинала. През август 2006 г. започва с успехи срещу италианката Виерин и колумбийката Кастаньо. На четвъртфиналите я очаквата втората в схемата и №22 в ранглистата Ли На. Цвети не трепва и печели двубоя с 6:2, 7:6. На полуфинала отстъпва на друга китайка - №3 Цзе Чжън с 2:6, 6:7. Година по-късно тя губи на полуфинала от „черната й котка“ Радванска с 4:6, 3:6.

Накрая накратко ще разкажа и за „Уимбълдън“, макар че там почти всичко се знае. На свещената трева в Лондон Цветана записва най-добрите си резултати в Големия шлем: полуфинал през 2010 година и четвъртфинал следващия сезон. Общо 16 победи има тя в своите 10 участия.

Световните медии се чудеха през 2010 г. как това момиче стигна толкова напред и спечели категорично срещу имена като Вера Душевина, Марион Бартоли и Винъс Уилямс, след като в България няма и един тревен корт. И тук може би обяснението се крие в душевния комфорт, който изпитва Пиронкова в британската столица. Трябва да се припомни, че точно на „Уимбълдън“ през 2005-а  тя дебютира в Шлема. При това сравнително успешно, защото в квалификациите записа победи над Анико Капрош и Адриана Сера Дзанети, преди да отстъпи на Юлия Вакуленко.

Вижда се, че предпочитаните турнири на Пиронкова, където сякаш нещо във въздуха я кара да прави фантастични неща, не са чак толкова малко. Дано успее да продължи серията си в Сидни и да разшири географията на състезанията, където традиционно й върви и има самочувствието на победителка.

Любомир Тодоров

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини