Мъри, Сьодерлинг и Цонга с убедителни победи



22-06-2010 21:37 | Николай Драгиев

Голямата надежда на Великобритания за първа титла на Уимбълдън при мъжете от 74 години Анди Мъри започна с трисетова победа. 23-годишният шотландец победи Ян Хашек от Чехия със 7:5, 6:1, 6:2. Във втория кръг Мъри ще се изправи срещу финландеца Ярко Ниеминен, който спечели с 6:4, 7:6 (3), 5:7, 6:2. Срещата в четвъртък се очаква да бъде наблюдавана на живо от Кралица Елизабет II, която ще посети Уимбълдън за първи път от 33 години. 

 

Мъри не демонстрира блестяща игра, особено в началото, но бе достатъчно убедителен срещу 90-ия в световната ранглиста. Той направи 17 аса и 56 успешни завършващи удара. Британецът, който миналата година загуби от Анди Родик на полуфиналите, губеше с 2:4 след ранен пробив, но бързо успя да изравни. Хашек сервираше, за да доведе сета до тайбрек, при 5:6 и поведе с 40:0, но от тази ситуация допусна пробив. От тук нататък Мъри взе тотален контрол върху случващото се на корта, сервисът му стана по-ефективен и той затвори втората част за 25 минути. Нещата не се промениха и в третия сет, в който отново Анди доминираше.

 

Поставеният под номер 6 в схемата Робин Сьодерлинг проведе своеобразна тренировка в първия си мач от надпреварата в Лондон. Той надделя с 6:2, 6:2, 6:3 над Роби Джинепри (САЩ) и по този начин ще се изправи в следващата фаза срещу победителя от срещата между Фредерико Жил (Португалия) и Марсел Гранойерс (Испания). Шведът се разправи с американския си противник за едва 77 минути. По два пробива в първия и втория сет, след което и един ранен за 2:0 в третия, се оказаха напълно достатъчни за победата на Сьодерлинг. От своя страна, 72-ият в света Джинепри стигна до две точки за пробив едва в третата част, но така и не се възползва от тях. Това бе трети мач между двамата тенисисти и втори успех за двукратния финалист от “Ролан Гарос".

 

Бившият финалист от Откритото първенство на Австралия Маркос Багдатис отпадна на старта. Кипърецът загуби с 3:6, 6:2, 3:6, 1:6 от Лукаш Лачко от Словакия, който ще се изправи срещу французина Жереми Шарди във втория кръг. Поставеният под номер 32 Жулиен Бенето драматично преодоля първия кръг. Той обърна белгиеца Кристоф Флийген от 0:2 сета до крайното 2:6, 6:7 (6), 6:1, 6:2, 7:5. Следващият му съперник е германецът Андреас Бек, който отстрани представителя на домакините Джейми Бейкър след трисетов успех.

 

Французинът Жо-Вилфред Цонга се класира за втория кръг на "Уимбълдън" след победа със 7:6 (2), 7:6 (6), 3:6, 6:4 над американеца Робърт Кендрик. Цонга, който достигна до осминафиналите през последните две години, ще спори с швейцареца Марко Куидинели или украинеца Александър Долгополов за място в третия кръг. Срещата се превърна в доминация на сервиса, като в целия двубой бяха осъществени само два пробива. Французинът поведе с 2:0 след два тайбрека. В четвъртия сет нещата отиваха към нов тайбрек, но Цонга изигра страхотен гейм, проби и стигна до победата.

 

Американецът Джеймс Блейк продължава със слабия си сезон. Той напусна турнира в първия кръг след загуба от холандеца Робин Хаасе с 2:6, 4:6, 4:6. Пол-Анри Матийо се класира за втория кръг след успех над сънародника си Марк Жикел. Следващият му съперник е Михаил Южни, който отстрани Дуди Села от Израел. Руснакът спечели в четири сета срещу тенисиста, който преди2 седмици постигна успех над Анди Родик. 

 

Поставеният под номер 19 Николас Алмагро приключи бързо участието си на тревата в Лондон. Испанецът загуби с 6:7 (4), 6:7 (7), 2:6 от италианеца Андреас Сепи. Жил Симон, който е поставен под номер 26, не допусна изненада и преодоля Гийермо Алкайде от Испания след трисетов успех.



Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини