Треньори на шампиони: Тодор Енев и Пресиян Коев



22-01-2015 15:39 | Станко Димов

Българската федерация по тенис продължава да ви представя материали и интервюта от новата поредица „Треньор на шампиони“. Този път се обърнахме към специалистите от Националния тенис център Тодор Енев и Пресиян Коев. Поводът е отличното представяне на Владислав Каражов и Никола Тупаров на завършилото преди няколко дни държавно първенство до 14 години. Двамата заслужено достигнаха до финала, където след оспорвана битка надделя Каражов. Националните треньори Енев и Коев се грижат за подготовката и на двамата и затова ви предлагаме интервю с тях.

Защо в момента вие водите тренировките и подготовката на Каражов и Тупаров и кой има право да полза услугите на Националния тенис център и да се подготвя под ваше ръководство?
Пресиян: Има списък със състезатели, който се утвърждава от треньорския съвет към БФ Тенис. В него ясно са посочени при какви условия и критерии даден тенисист може да се подготвя на националната тенис база. Двамата покриват изискванията и за нас е удоволствие да работим с тях.

Какви условия предлагате на децата, които се подготвят в Националния тенис център?
Тодор: Целогодишна подготовка, която включва двучасови тренировки по два пъти на ден през седмицата; една тренировка по общофизическа подготовка и една тренировка през уикенда.

От колко време се грижите за подготовката на Каражов и Тупаров?
Пресиян: С Владислав работим от пролетта на 2014-а година, докато Никола е с нас от половин година.
Тодор: Владислав ми направи силно впечатление още на първата тренировка. Най-вече неговото желание и готовност да изпълни всичко, което му се каже. Заедно с Никола са много дисциплинирани и отговорни.

И двамата се състезават за клуб „15-40“? Как са регламентирани отношенията между вас двамата и колегите ви от клуба?
Пресиян: Работим в изключителен синхрон. Програмата на двамата състезатели е съобразена с тази на клуба. В крайна сметка усилията на всички са насочени към по-доброто бъдеще на децата, а когато заедно гледаме в една посока няма как нещата да не се получат.

С какво се отличава подготовката в Националния тенис център от тази, която се води в клубовете?
Пресиян: Конкретно за Владислав и Никола – те не ползват услугите на личен треньор, а се подготвят в конкурентна среда в група с други талантливи и амбициозни деца, които също са в челото на националните ранглисти.
Тодор: Тази постоянна конкуренция им помага да дават най-доброто от себе си във всяка една тренировка, за да покажат, че заслужават своето място в тази среда. Това важи за всички, които се подготвят в Националния тенис център, а знаете, че в конкуренцията се ражда качеството.

С какво се отличават Каражов и Тупаров от останалите си връстници и благодарение на какво именно те достигнаха до финала на държавното първенство?
Тодор: В тази възрастова група (б.р. до 14 години) е трудно за тенисистите да сдържат емоциите си, които бушуват в тях. Често повечето състезатели бързо преминават от едната крайност в другата и бързо губят концентрация. Владислав и Никола обаче показаха по-зряло поведение и солидна дисциплина.
Пресиян: Това ни дава увереност, че имаме добра основа, върху която можем да продължим да градим. С Тодор смятаме, че двамата имат потенциал да постигнат повече, отколкото първите места в националните шампионати и ранглисти.
Тодор: Смятаме да ги насочим да търсят изява вече на международната сцена. Важно е да се върви във възходяща линия, но без да се натоварват момчетата с прекалени очаквания. Всяко нещо с времето си.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини