Цветана Пиронкова с историческа победа на Уимбълдън



23-06-2010 15:39 | Николай Драгиев

Цветана Пиронкова стигна за първи път в кариерата си в трети кръг на Уимбълдън. Тя победи с 6:3, 6:4 рускинята Вера Душевина. Този успех обаче не е уникален за нея само в Лондон. Първата ракета на България досега не се бе класирала за подобна фаза на никой от турнирите в Шлема.

 

Добрият късмет на Пиронкова не свършва дотук. В третия кръг тя ще играе с нова рускиня. Това е 69-ата в света Регина Куликова, която се справи с казахстанката Ярослава Шведова в 2 сета. 

 

Пиронкова и Куликова не са играли никога помежду си, но българката е доста по-опитна и със сигурност има всички шансове за успех. В четвърти кръг, стига българката да стигне дотам, нейна съперничка може да бъде Марион Бартоли. ВИЖТЕ СХЕМАТА!

 

Добрите новини за Пиронкова не свършват дотук. Тя ще получи £31,250 за двете си победи дотук. Освен това и се полагат 160 точки за световната ранглиста. Това ще осигури прогрес от над 10 места за българката, която в момента е 82-а в класацията.

 

 

Цветана Пиронкова - Вера Душевина, коментар по геймове:

 

Първи сет

 

0:1 - Рускинята се добра до две точки за пробив още в началото. След лоша къса на Пиронкова - пробивът е факт!

 

0:2 - Душевина е доста по-стабилна в разиграванията и логично затвърждава пробива.

 

1:2 - Сервисът на Пиронкова започна да работи по-добре и това й донесе първи гейм в мача на нейната сметка. Въпреки това Цвети се стараеше да е твърде агресивна и това й носи доста леки грешки.

 

1:3 - Пиронкова продължава да редува блестящи отигравания с леки грешки. Всичко в разиграванията се решава от българката, която се старае да диктува темпото. Това и донесе точка за пробив и мощни подвиквания от трибуните "Айде, айде". Душевина обаче се стегна и поведе с 3-1.

 

2:3 - Един куп непредизвикани грешки на Пиронкова дадоха нов шанс за пробив на Душевина. Пиронкова пак се разигра и успя да се спаси от втора загуба на началния удар.

 

3:3 - Брутални минаващи на Цвети и донесоха 2 точки за пробив. Грешка на Душевина при втория, донесе изравняване!!!

 

4:3 - Пиронкова пак спаси точка за пробив. След това тя спечели гейма си и така за първи път поведе в мача!

 

5:3 - 17 разигравания имаше при една от точките и като цяло мачът е на високо ниво. Душевина имаше шанс да спечели подаването си, но първата ракета на България показа класа и отново проби. Тя ще сервира за сета!

 

6:3 - Страхотен гейм. След много равностойна битка, Пиронкова стигна до сетбол! Българката показа страхотни нерви и обърна от 15:30. Мощната и игра от дъното на корта остави без дъх рускинята. Силно айде от Цвети огласи корта след последната точка! Българката направи цели 19 непредизвикани грешки, но въпреки това спечели сета. Тя има и 13 уинъра при двойно по-малко за рускинята.

 

Втори сет

 

0:1 - Душевина се измъкна при цели две точки за пробив. На всичкото отгоре успя да спечели подаването си и повежда с 1:0.

 

* - В момента Григор Димитров играе в Марбург решителен трети сет с Грега Земля от Словения. Очаквайте подробности!

 

1:1 - Перфектен гейм за Цвети. Тя спечели на нула с блестяща къса топка накрая.

 

2:1 - Пиронкова пропусна трета точка за пробив. Българката бе меко казано разочарована от отиграването си. При четвъртата обаче нямаше какво да я спре. ПРОБИВ ЗА ЦВЕТИ!

 

3:1 - Коментаторите на двубоя от Англия се чудят кой е гръмогласният мъж по трибуните, който надъхва Цвети. Те предполагат, че това е баща й Кирил. Коментаторите са впечатлени от физиката на българката и отчитат, че тя е от спортно семейство. Цвети пак показва класа и затвърждава пробива - 3:1.

 

3:2 - Изумителната Пиронкова продължава да радва публиката с отиграванията си. Въпреки това Душевина печели своето подаване.

 

* - СТРАХОТНА НОВИНА ОТ МАРБУРГ! Григор Димитров изхвърли поставения под номер 1 Грега Земля от турнира!

 

4:2 - Нов блестящ гейм за Пиронкова и тя вече е само на 2 от крайна победа.

 

4:3 - Рускинята отново печели лесно своя гейм и поддържа дистанцията от един пробив.

 

* - ВСИЧКО ЗА МАЧА НА ГРИГОР ВИЖТЕ ТУК!

 

5:3 - Пиронкова се подиграва с 56-ата в света рускиня. Гейм на нула за българката, която е само на 4 точки от трети кръг!!!

 

5:4 - Душевина се бори до последно. Тя печели за 4:5 и ще се надява на пробив в последния възможен момент. "Можеш Цвети се чува от трибуните".

 

6:4 - Пиронкова се пребори с нервите. Тя продължи да е агресивна и да смазва отбраняващата се през цялото време Душевина. Уникални бекхенди и донесоха 2 мачбола. Успех при първия и това е най-големият успех на българката в нейната кариера на Уимбълдън!!!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини