Дора Рангелова: Отборът ни трябва да се обновява



07-02-2015 15:01 | Станко Димов

Станко Димов, пратеник на Tennis24.bg в Будапеща

България запази мястото си в Първа група на зона Европа / Африка за „Фед Къп”. Това стана факт още в петък, след като приключиха двубоите от Група „С”, където нашият тим зае трета позиция. За жалост в дните на турнира буквално целия наш отбор се контузи. В различните дни различни болежки получиха Цветана Пиронкова, Елица Костова, Диа Евтимова и Виктория Томова. След последния двубой, който беше в събота срещу Украйна, капитанът на тима Дора Рангелова сподели мнението си за представянето ни в турнира. 

Г-жо Рангелова, на тръгване като че ли амбициите бяха по-големи, но отново непредвидени травми ни попречиха да вземем нещо повече от тазгодишното издание на „Фед Къп”.
Да, сега, след като приключиха мачовете мога да кажа, че за жалост имахме лош късмет, като и трите ни състезателки се контузиха и то доста сериозно. За съжаление контузиите ни попречиха да се стремим към амбициите, с които тръгнахме. За съжаление понякога така става в спорта – не една, не две, а три (контузии). Но пък от друга страна и с тези три контузени състезателки успяхме да останем в групата. Най-много съжалявам за Цвети, защото ако тя беше в кондиция, резултатите щяха да бъдат съвсем различни. Въпреки всичко изпълнихме целта, за която дойдохме.

Този път я изпълнихме целта от първия мач, а не от последния, както миналата година.
Да, този път от първия път, което беше добре за отбора като самочувствие, но за съжаление още на следващия ден контузиите се появиха и на трите. Най-много съжалявам за мача на Цвети с Азаренка, защото наистина беше доста класен мач и Цвети заслужаваше да победи.

Това може би беше Мачът на турнира...
Да, определено мога да кажа, че това беше най-добрият мач на турнира тази година. Двете играха на много високо ниво и аз като треньор бях много щастлива, че присъствах на подобен двубой.

Ще се възстановят ли бързо, защото след „Фед Къп” ги чакат турнири?
Точно поради тази причина запази Цвети да не играе вчера срещу Грузия. Сигурна съм, че ако тя беше играла, нямаше да има никакви проблеми (да спечели мача). Както може би и днес резултатът можеше да бъде друг. Но тъй като и предстоят важни турнири решихме да я запазим и да и дадем почивка. Искрено се надявам, че ще успее да се възстанови.

За кой от загубените двубои съжалявате най-много?
И срещу Беларус ме беше яд, и вчера с Грузия също, много исках да бием и заслужавахме. За съжаление с контузията на Цвети нещата се промениха. Когато не можеш да разчиташ на един добър играч като нея е различно. Определено обаче мачът с Азаренка беше най-голямото разочарование.

Цвети показа, че не е по-слаба от бившата №1 в света...
Точно обратното – бих казала, че в повечето случаи игра много по-добре от нея. Просто за една-две топки нещата се развиха в полза на Азаренка. Дълги години следя Цветана Пиронкова и определено това беше един от най-добрите й двубои, които аз съм гледала.

Чисто физически ли не издържа Цвети, или по-скоро психически Азаренка успя да я пречупи в последните геймове?
Не бих казала, че я е пречупила по някакъв начин. Просто в тениса така се получава – няколко точки могат да решат цял мач. Едно воле имаше в края, много лесна топка, която за жалост излезе с малко в аут. Но това е интересното в тениса – лесните точки са най-трудни. Не бих казала, че я е пречупила, просто така се стекоха обстоятелствата.

Виктория Томова натрупа ценен опит във „Фед Къп”. Да очакваме ли и други млади тенисистки да получават все повече шансове за изява?
Да, моята идея е точно такава – да дам шанс на по-младите. Ние ще разчитаме в бъдеще на тях и тези мачове са много полезни за тях. За мое най-голямо съжаление тя (Виктория) е със сериозна контузия и не успя да се включи както трябва в отбора. Моята идея, ако продължа да бъда капитан на отбора, е да се обновява отбора. Момичета като Вики Томова трябва да получават шанс да усетят атмосферата на този турнир.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини