Инди де Фрооме - новата Шарапова или момичето от Брабант



12-02-2015 13:11 | Любомир Тодоров

Тя е висока, руса и има договор с IMG от 12-годишна. Сред лицата на Nike в тениса е. Кое е това момиче? Ако отговорите - Мария Шарапова, ще сбъркате, макар и не съвсем.

Става дума за холандката Инди де Фрооме, която вчера успя да победи Цвети Пиронкова на турнира в Антверп. Тя предизвика истинска сензация с успеха си, защото е едва 247-а в света. Но тийнейджърката от град Кромвоарт в областта Брабант (родена е на 21 май 1996 г.) съвсем не е случайно име.

Де Фрооме влезе в турнира с "уайлд кард" за квалификациите, а записа четири победи до сряда. Тя получи поканата лично от директора на турнира в Белгия Ким Клайстерс, защото тренира в нейната академия. И бившата номер едно в света доказа, че не е сгрешила.

"В понеделник Инди записа първата си победа над тенисистка от Топ 100, като спечели в последния кръг на квалификациите срещу Катерина Синякова (б.а. - №79 в света), а в сряда постигна първи успех над тенисистка от Топ 50 (Пиронкова), което беше нейната дебютна победа в основна схема на турнир на WTA. Но въпреки това тя е здраво стъпила на земята и съм сигурен, че няма да се главозамае", коментира колегата Нилс де Ватер от холандската медия Tennis.nl, която издава едноименното списание и има уеб сайт.

Той допълни, че Де Фрооме притежава голям талант и наистина я очаква бляскаво бъдеще, както предрече и Пиронкова. Изразих скептицизъм, защото в Холандия обявяваха и Михаел Крайчек, Кики Бертенс и Аранча Рус за велики звезди на бъдещето, но нещата не се получиха. Според журналиста 18-годишната блондинка била различен случай. Скромна, отдадена на тениса и изключително мотивирана да успее. Бъдещето ще покаже дали е прав.

Кариерата на Инди се дължи до голяма степен на мениджъра в IMG Оливер ван Линдонк. Холандецът се грижеше за делата на Вики Томова, докато тя имаше договор с агенцията. Бил е импресарио на имена като Джим Къриър, Мери Пиърс и Дженифър Каприати, а сега се грижи за интересите на Кей Нишикори. Ван Линдонк забелязва таланта на сънародничката си и я привлича да тренира в академията на Болетиери в Брадънтън. През 2009 година Де Фрооме подписва договор с агенцията. Ван Линдонк тогава обяви, че те не предлагат на никого, за когото не са преценили, че има потенциал да е в първите 40 в света.

Скоро след това идва и рекламният контракт с Nike. През 2011 година тя позира за колекцията на Мария Шарапова за компанията, защото рускинята лично я е избрала. Оттам започват и сравненията в медиите с Маша и някои наричат Инди де Фрооме "Холандската Шарапова".

Тя обаче предпочита да си остане момичето от Брабант, което играе добре тенис. Тя се подготвя известно време с големия белгийски специалист Вим Фисет, който е бил треньор на Клайстерс, Лизицки и Халеп, а в момента е наставник на Кийс. Той шлифова таланта на Инди.

"Инди е висока, бърза и силна. Има отлична техника, мисли много на корта и притежава потенциал да стигне до Топ 20. Има обаче дълъг път пред нея, но вярвам, че ще успее", коментира Фисет.

Следващата голяма стъпка в кариерата й е привличането й в академията на Ким Клайстерс в края на 2014-а. В момента Де Фрооме е тренирана от аржентинеца Мариано Петигросо. Той е идвал в България като наставник на Елица Костова.

 

През 2013 г. холандката игра на турнира в Добрич, но загуби още в първия кръг от Борислава Ботушарова.



Инди де Фрооме наистина притежава качества да стане един ден тенис звезда. От нея зависи дали ще остане само голям талант, хубаво личице, или ще успее да заслужи мястото си в световния елит.


Любомир Тодоров, пратеник на Tennis24.bg в Белгия и Холандия

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини