Филипчич: Обучението на млади треньори отнема около 5 години



19-02-2015 16:28 | Станко Димов

От началото на седмицата на базата на Националния тенис център се провежда вторият модул от треньорския курс по новата методика на обучение на Международната тенис федерация (ITF) – Ниво 1. За да водят теоретическите и практически упражненияу нас са двама от най-именитите и познати по света лектори на ITF – Хървое Змаич (Директор Развитие към ITF за Европа) и Алеш Филипчич, преподавател в университета в Любляна (Словения). Предлагаме ви интервю с Алеш Филипчич, в което той разяснява необходимостта, спецификите и ползите за българския тенис от новата методика на обучение.

Г-н Филипчич, не за първи път сте в България, за да обучавате наши специалисти. Кога за последно проведохте треньорски курс тук?
Преди 5-6 години. За четвърти път съм във вашата страна, като посещенията ми винаги са били свързани с провеждането на треньорски курсове. Два пъти съм бил в Пловдив и това е втората ми визита в София.

Каква е целта на настоящия курс?
Политиката на ITF в последните години е всяка страна да развива свои собствени треньорски кадри. Този курс е първата и изключително важна стъпка, която Българската федерация по тенис прави в тази посока. Основната ни цел е да обучим ваши специалисти, които в последствие да предадат знанията на останалите си колеги от цяла България. От работата си в Сърбия и Босна и Херцеговина мога да кажа, че този процес отнема около 5 години.

Каква е разликата между настоящия курс и предишните, които сте провеждали в България?
Почти всичко е ново. Цялата методика е различна сега. Настоящият формат е насочен към специалисти, които се занимават с начинаещи деца или с такива в средно напреднала фаза. Една от най-важните разлики в сравнение с предишни години е, че този курс е по-дълъг и е разделен на три модула. Първият беше през октомври миналата година, когато Марк Тенънт беше лектор. Тогава се наблегна най-вече на практическата част, на тениса. Освен това новият формат е по-лесен за участниците, защото имат време между самите модули, за да се подготвят, да пробват някои нови идеи и знания в ежедневната си работа. В първия модул те получиха страшно много много информация, а освен това трябваше да свършат определен брои задачи преди началото на втория модул. Смятам, че така се работи много по-ефективно и наученото се прилага веднага, а не остава само на теория. Тази система е разработена от едни от най-големите имена в света на тениса и всяка страна и всеки треньор може да я адаптира според своите виждания.

Минаха няколко дни от началото на курса. Как се справят участниците до момента?
Много добре. Този курс е специален, защото всички са много млади. Те са по приспособими към новите неща и показват готовност да приложат наученото веднага. Знаете, че обучението на деца е дълъг и сложен процес. Всеки ден трябва да обновяваш и променяш методиката си на работа, своя подход, философия си. Хубаво е, че почти всички участници са млади, но същевременно с това имат опит. Убеден съм, че с новите идеи, с новата информация, те ще станат дори още по-добри в работата си.

Каква е вашата роля в курса?
Аз съм асистент на Хървое Змаич, които е основният лектор. Ще представя няколко лекции и практики от дългогодишната ми работа. Този модул, вторият, е много изискващ и важен и затова е препоръчително да има поне двама души, които водят заниманията. Освен това от българската страна имаме Тодор Енев, Пресиян Коев и Найден Найденов, които също ръководят част от упражненията.

С какво се занимавате по принцип?
Аз съм част от факултета по спорт в университета в Любляна. В последните 15 години съм президент на комисията, която изгражда стратегията за развитие и работа на треньорите по тенис в Словения. В последните 10 години съм лектор към ITF. В момента помагам на сръбската федерация в обучението на специалисти, като същевременно водя и лекции в университета в Загреб. Освен това продължавам да работя и като треньор. Доста ангажименти имам, но успявам да ги съвместявам.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини