Димитър Кузманов изравни резултата в Латвия



06-03-2015 23:21 | Любомир Тодоров

Във втората среща от двубоя Латвия - България от втора група на Евро-африканската зона на Купа "Дейвис" в Юрмала Димитър Кузманов надделя над Янис Подзуш с 6:4, 3:6, 6:3, 1:6, 12:10. Така общият резултат стана 1-1.

Срещата счупи рекорда за най-дълъг пети сет в турнира за нашия отбор, който до днес беше 20 гейма.

Първата ни ракета в този двубой Кузманов успя да пробие за 5:4 след един дълъг гейм. След това 349-ият в ранглистата национал сервираше за сета. Той поведе с 40:15 и реализира още първата си възможност. Частта продължи 53 минути.

В следващия сет левичарят от Латвия постигна пробив, а след това и го затвърди за 4:1. В шестия гейм 21-годишният пловдивчанин отрази две точки за нов брейк, преди да спечели подававането си. При 5:3 Подзуш сервираше за изравняване на частите. Той поведе с 40:0, Кузманов отрази първия сетбол с отличен ретур, но при втория трябваше да капитулира.

В началото на третия сет българинът трябваше да спасява точки за пробив, но се справи със задачата. Капитанът Тодор Енев поиска след този гейм обяснение от главния съдия за скандалните отсъждания на лайнсмените във вреда на нашия отбор. Мико успя да направи пробив и да поведе с 3:1. При 5:2 и сервис на 675-ия в света Кузманов стигна до сетбол, но латвиецът се спаси. В следващия гейм Подзуш отрази още две точки за сета, но при третата пловдивчанинът успя и поведе с 2-1 части.

Представителят на домакините постигна пробив за 3:1 в четвъртия сет. След това 20-годишният Подзуш направи и още един и при 5:1 подаваше за вкарване на мача в пети сет. Кузманов получи схващания в краката и започна да се придвижва по-трудно по корта. Все пак той спаси три сетбола, преди латвиецът да вземе частта.

Българинът стисна зъби и успя да направи пробив на нула, за 3:1, а после и затвърди. За съжаление съперникът върна брейка за 3:4. В много дълъг 13-и гейм Мико успя да вземе подаването си след няколко равенства и да поведе със 7:6. Това накара латвиецът за трети път да сервира за оставане в мача. Кузманов стигна на два пъти до мачбол в този гейм, но Подзуш се спаси - първия път с десетия си ас в двубоя, за да изравни. След като поведе с 10:9 Кузманов отново беше масажиран заради схващане. Българинът стигна до нови два мачбола след сбъркано деми воле от съперника. Латвиецът ги отрази отново. После националът стигна до петия си мачбол, който също беше спасен от тенисиста от Рига след добра къса топка. Стигна се до 10:10. В 22-ия гейм на епичния сет Димитър поведе с 40:0 и триумфира при втората си възможност след форхенд в аут на опонента.

 

За пловдивчанина това беше първа петсетова победа. В единствения му друг мач в този формат през февруари 2013 година Кузманов и Григор Димитров загубиха на двойки от Финландия.

 

В първия мач в петък Александър Лазов отстъпи с 3:6, 5:7, 5:7 на Мартинс Подзуш.

В събота от 14 маса е срещата на двойки, в която трябва да играят Илия Кушев и Тихомир Грозданов срещу Артурс Лаздинс и Рудолфс Меднис.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини