Българки на корта една срещу друга - рядка гледка



12-03-2015 16:14 | Любомир Тодоров

По волята на жребия Цветана Пиронкова и Сесил Каратанчева се срещнаха в първия кръг на основната схема на големия турнир в Индиън Уелс.

Това ме накара да се замисля кога за последно две тенисистки, родени в България са играли помежду си в турнир под егидата на Женската тенис асоциация или от Големия шлем. Тези от ITF не ги броя, защото на десетохилядниците редовно се срещат наши сънароднички. Пиронкова и Каратанчева също имат два мача на такова ниво.

Оказва се, че след ерата "Малееви", когато Мануела, Катерина и Магдалена често излизаха една срещу друга на корта, е имало само три подобни случая, ако не греша.

През 2000 година в квалификациите на турнира на клей в Берлин Павлина Стоянова-Нола (на снимката) побеждава Елена Пампулова-Вагнер след 2:6, 6:2, 6:1. Трябва да се уточни, че това е последният сезон, в който варненката представя България, след което започва да се състезава за родината на съпруга си Грант Нола Нова Зеландия. Ели пък вече е под флага на Германия в тази среща.

Дни след това Любомир Бачева побеждава Павлина с 6:3, 6:3 в първия кръг на турнира в Хамбург.

Ако говорим за Големия шлем трябва да се върнем още по-назад. През 1997 година на Откритото първенство на Съединените щати Маги Малеева печели в първия кръг срещу квалификантката Павлина Стоянова с 6:2, 6:3.

Трите Малееви са се срещали общо 15 пъти помежду си през миналия век. Най-голямата Мануела е спечелила 10 пъти срещу сестрите си. Балансът й срещу Катя е 8-1. Най-важният мач между тях е бил през 1985 година, когато Australian Open още се е провеждал на трева. На осминафиналите Мануела печели с 6:2, 6:1. Единственият успех на Катерина е през 1991 г. в Торонто, когато кака й се отказва.

Малеева-Франие е спечелила и двата си двубоя срещу Маги като и в двата случая най-малката от фамилията се е отказвала. Мануела стига единствения си полуфинал на сингъл в Големия шлем в Ню Йорк през 1992 г. точно след успех над Магдалена с 6:2, 5:3 и отказ заради контузия.

Катя води с 4-0 срещу Маги. На най-високо равнище е бил техният двубой на осминафиналите на US Open през 1992-а, когато средната сестра печели с 6:2, 6:3.

Вижда се, че българските двубои по големите турнири не са чак толкова много. Дано Пиронкова и Каратанчева "да повлекат крак" и да има нови дербите Made in Bulgaria в скоро време.

 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини