Рафаел Надал оцеля в нов гладиаторски двубой на Уимбълдън



26-06-2010 20:42 | Николай Драгиев

Рафаел Надал отново оцеля на Уимбълдън! Световният номер 1 спечели втори пореден 5-сетов мач в Лондон и продължава успешно във втората седмица на най-престижния турнир в света.

 

Испанецът надви 41-ия в света германец Филип Печнер с 6:4, 4:6, 6:7, 6:2, 6:3. Двамата гладиатори направиха наистина качествен мач и бяха изпратени с мощни аплаузи от въодушевената публика.

 

Шоуто на централния корт започна равностойно, като двамата показаха стабилна игра в сервис-геймовете си. Все пак Надал бе по-агресивен и стигна до пробив, който се оказа напълно достатъчен да поведе в резултата. Кардинални промени след подновяването на играта не настъпиха.

 

Двамата не оставяха шансове при подаванията си и логично нещата отиваха към тайбрек. Все пак обаче в десетия гейм германецът стигна до брейк-пойнт за първи път в мача и се възползва - 1:1.

 

Третият сет бе огледален на предходния, с тази разлика, че този път се игра тайбрек. В него, изненадващо или не, се наложи Печнер, а това стовари всичкото напрежение на света върху плещите на Надал. Испанецът пък направи няколко крайно нетипично за него грешки в решителните моменти.

 

От тук до края на мача пред световният номер 1 нямаше друга алтернатива, освен да вкара срещата е пети сет. Рафа направи точно това, след като на два пъти проби подаването на съперника си и след 6-2 възстанови статуквото. Така победителят от мача трябваше да се реши след пети сет. Печнер оцеля в него до 7-ия гейм, след което допусна пробив, с което загуби и мача.

 

Това е втори 5-сетов успех на Надал в Лондон. Преди това той победи Робин Хаасе с 5-7, 6-2, 3-6, 6-0, 6-3. В крайна сметка, въпреки че очевидно имаше проблеми със своето придвижване, испанецът се докопа до своята 43-а победа за сезона от 48 мача.

 

Самият Печнер, който като юноша е бил трениран от Борис Бекер и Михаил Щих, допусна 40 непредизвикани грешки при 18 за Рафа. Германецът обаче пласира 25 аса и 63 уинъра. "Рано е да анализирам мача, искам да си почина," обясни Филип.

 

"Това бе изключително труден двубой. Филип игра невероятно по време на този мач. Промених малко тактиката си, когато започнах да губя. Опитах да играя по-дълбоко, за да имам време да отговоря на мощните му удари. Надявам се, че физически съм добре. Сезонът е тежък, сега имам 2 дълги мача, но като цяло съм добре. Мисля че ми няма нищо сериозно," сподели Рафа, който далеч не изглеждаше особено свеж по време на срещата.

 

Следващият опонент на Рафаел Надал е Пол-Анри Матио (Франция). Двамата никога не са играли на трева, но Надал води с 9-0 в общите им сблъсъци.





Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини