Плюещият и ругаещ Ханеску се нареди до великите скандалджии



26-06-2010 22:33 | Николай Драгиев

Румънският тенисист Виктор Ханеску бе глобен с 15 000 долара за неспортсменсткото си поведение в мача срещу германеца Даниел Брандс от третия кръг на Уимбълдън.

 

Ханеску, явно изнервен от скандирания от трибуните, не сдържа нервите си и след кратка тирада се изплю към публиката. След това той умишлено направи двойна грешка и загуби третия гейм от петия сет на мача. С това той сложи край на мача, а при опита си да си стисне ръцете с главния арбитър той срещна отказ.

 


 

Изцепката на Ханеску е една от малкото на традиционно консервативния по отношение на етикета и регламента турнир Уимбълдън. В подобен на Ханеску случай през 1995 г. американецът Джеф Таранго също си навлече гнева на публиката.
Той оспори поредица от решения на рефера, след което бе освиркан от феновете. Таранго не се сдържа и призова зрителите да си „затворят устите”. Главният арбитър го предупреди за нарушаване на правилника и го застави да продължи да играе. Таранго отказа, прибра ракетите си, а след това бе глобен с 63 хиляди долара.
 
Известният с вулгарността си на корта и извън него Джими Конърс често даваше израз на недоволството си от съдийските решения посредством средния си пръст. Лошото момче на тениса Джони Макенроу също нееднократно е демонстрирал лошия си характер на Уимбълдън. През 1981 г. той прави известна марковата си фраза „You cannot be serious” (б.а. жаргон: „Ти да на се шегуваш?”), след което напсува и помощника Фред Хойлс.
 
Преди година на US Open Серина Уилямс загуби контрол и се зарече да навре ракетата си в гърлото на една от съдийките в мача й срещу Ким Клайстерс. Тогава тя отнесе една от най-тежките глоби в спорта от 82 хиляди долара и двугодишен изпитателен срок.
Историята помни още велики моменти на нервни изблици. През 2000 г. Горан Иванишевич умишлено чупи всичките си ракети, след като съобщава на съдиите, че няма с какво да играе се изстрелва извън корта. Илие Настасе и Макенроу водят вербален спор в продължение на 18 минути през 79-а в мачот US Open. Румънецът е дисквалфициран за протестите си, но след това наказанието му е отменено и мачът продължава.
 
През 2003г. Грег Руседски избухва в неконтролируема ярост, след като от публиката прозвучава вик, сигнализиращ за „аут” и прекъсва продължително разиграване между него и Анди Родик.
„Как да играя, като шиб**** публика прави отсъжданията! Някакъв шиб***к промени целия мач, а вие позволихте това да се случи. Браво, мамка му!”, гневеше се тогава Руседски спрямо официалните лица.
 
Руснакът Михаил Южни изглежда до този момент е единствената жертва на гнева си. Преди две години в мач срещу Николас Алмагро известният като „полковника” тенисист бърка при изпълнение на бекхенд и след това с поредица от удари с ракетата си разкървавява челото си. 

Novsport.com



Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини