Огромна победа за българския тенис - Цветана Пиронкова на четвъртфинал на Уимбълдън



28-06-2010 17:24 | Николай Драгиев

Цветана Пиронкова донесе огромна победа за българския тенис. Най-добрата ни тенисистка надви Марион Бартоли с 6:4, 6:4 и се класира за четвъртфинал на Уимбълдън. Това бе четвърта поредна победа за Цвети на свещенната трева в Лондон. Със сигурност това е най-значимият успех на българския тенис в последните години, а и не само.

 

За постижението си Цвети ще вземе цели 125 хиляди лири от наградния фонд и ще прибави 500 точки за ранглистата, които могат дори да я вкарат в топ 50. Така първата ни ракета стана едва третата българка, играла четвъртфинал на Уимбълдън след Катерина и Мануела Малееви.

 

Следващата съперничка на Пиронкова е Винъс Уилямс. Двете са играли 2 пъти и са си разменили по един успех. През 2005 г. Винъс бие на клей в Истанбул, а на следващата година Цвети стига може би най-голямата победа в кариерата си, надвивайки американката с 2-6 6-0 9-7.

 

Досега тя записа три престижни победи, при това само срещу рускини - Анна Лапушченкова, Вера Душевина и Регина Куликова.

 

Това разбира се е най-доброто постижение в кариерата на първата ракета на България, която в момента се намира на 82-о място в световната ранглиста. Досега тя никога не бе прескачала втори кръг на турнир от Шлема.

 

 

ЦВЕТАНА ПИРОНКОВА - МАРИОН БАРТОЛИ, коментар гейм по гейм:

 

* Бартоли спечели жребия и ще сервира първа.

 

0:1 - Въпреки смешния си като изпълнение сервис Марион Бартоли печели първия си гейм. Тя е доста по-агресивна и засега не прави излишни грешки.

 

0:2 - Бартоли демонстрира сериозно самочувствие, навлиза в корта при втори сервис на Пиронкова и безмилостно атакува още от ретур. Всичко това даде резултат и Бартоли стига до пробив още в първия сервис-гейм на Цвети. При това решаващата точка бе постигната след страхотна защита на французойката.

 

0:3 - Пиронкова играе пасивно и определено е притеснена. Това води до куп грешки в нейната игра. Надъханата както винаги Бартоли мощно наказва всяка подобна слабост и вече води с 3:0. Лошо начало за Цвети, но е рано да се предава!

 

1:3 - Огромният опит на Бартоли на трева е очевиден. Особено в по-дългите разигравания, нейното по-добро движение по корта се вижда и по този начин тя има голямо предимство в тях. След 30:30 в този гейм, сервисът помогна на Цвети, която завърши в стил "Федерер" две топки. Така първата ни ракета записа първия си гейм в мача.

 

2:3 - Бартоли сервира много добре и това съвсем я улеснява. Въпреки че Цвети пласира един великолепен минаващ удар за 30:15, а след това и прекрасен ретур за 30:30.  За първи път в гейм на Бартоли се стигна до равенство по 40. Втори пореден минаващ от бекхенд носи точка за пробив за българката, който много бързо бе париран със сервис от 13-ата в света. СТРАХОТЕН МАЛШАНС ЗА ПИРОНКОВА! Тя пропусна невероятна възможност да пробие при втория си шанс затова, като прати бекхенд в мрежата!!! Пиронкова имаше и трета възможност да пробие, но го СТОРИ НА ЧЕТВЪРТАТА. Бартоли почна да греши и предаде най-после този гейм.

 

3:3 - Пиронкова изравнява!!! Тя изнесе великолепен гейм при свой сервис до 40:0. След това допусна точка за пробив, но по чудо се спаси. Нейните сечени форхенди затрудниха максимално Бартоли. На всичкото отгоре тя демонстрира и добри волета!

 

3:4 - Грешка на съдийката и такива на Пиронкова дадоха възможност на Бартоли най-после да спре серията на българката и да поведе с 4:3. Въпреки това няма и помен от увереността на Марион от началните геймове.

 

4:4 - Тежък, много тежък гейм. Цвети по чудо спаси точка за пробив. Тя направи страхотен лоб и така оцеля, въпреки че беше в губеща позиция. Бекхендът на Цвети функционира доста стабилно и тя пак се задържа в този сет.

 

5:4 - Изумително тежък мач се получава до момента. Играта е повече от изравнена, а разиграванията изключително дълги за тревна настилка. След много борба Цвети стигна до точка за пробив, но с много лека грешка я опропасти. Българката от време на време е твърде пасивна и Бартоли успява с агресивност да я накара да сбърка. Цвети вече има 14 уинъра при 11 непредизвикани грешки. Бартоли е само с 11 уинъра. Така при третата си точка за пробив с НЕВЕРОЯТЕН БЕКХЕНД повежда с 5:4 и пробив.

 

6:4 - Пиронкова тръгна с 0:15, но след това направи два чудесни сервиса, които и помогнаха максимално. Цвети изглежда спокойна и това и помага да затвори с 6:4. Така ТЯ Е САМО НА СЕТ ОТ ЧЕТВЪРТФИНАЛ НА УИМБЪЛДЪН!

 

* Статистиката от първи сет: 20 уинъра за Цвети, 12 за Бартоли. И двете са направили по 11 непредизвикани грешки. При това Пиронкова е вкарала само 50% първи сервис!!! Ако го вдигне във втория сет, то тя е фаворит за място на четвъртфинал. Страхотната битка между двете продължи 1 час точно!

 

Втори сет

 

0:1 - Цвети затрудни Бартоли в първия й гейм от втория сет, но само толкова. Французойката повежда с 1:0.

 

1:1 - Бартоли редува силни отигравания със слаби такива. Това дава възможност на Цвети да печели и лесни точки. Българката е стабилна в дългите разигравания и не прави много грешки. Тя печели първия си гейм на старта на втория сет.

 

2:1 - Бартоли няма шанс при дългите разигравания и затова разчита на сервис и от време на време на излизания на мрежата. Цвети направи невероятно разиграване за 40:40, което направо подлуди въздебеличката Марион. Цвети стигна до точка за пробив, но не успя. Двете дотук правят един от най-добрите мачове на Уимбълдън при жените и затова вината е главно на българката. УНИКАЛНАТА ЦВЕТИ УСПЯВА В КРАЙНА СМЕТКА ДА ПРОБИЕ! Тя пак направи лоб на Бартоли и след това завърши на мрежата при точката за пробив.

 

3:1 Цвети допусна пасив от 15:30, но с поредния минаващ побърка Бартоли за 30:30. Аут на Бартоли даде сетпойнт за Цвети, която с ас завършва гейма. Мощно "АЙДЕ" от Цвети!

 

3:2 - Пиронкова продължи да натиска мощно Бартоли и пак стигна до точка за пробив, но я пропусна. Бартоли в крайна сметка измъкна втори гейм в своя полза.

 

4:2 - Пиронкова е меко казано убедителни при своя сервис. Тя пласира уинъри от всякакви позиции. Изглежда няма какво да я спре?

 

4:3 - Пиронкова пак стига до точка за пробив в сервиса на Бартоли, но финалистката на Уимбълдън от 2007 г. пак спаси. Тя отново се спаси и поддържа разликата само на 1 пробив!

 

4:4 - Лека грешка на Пиронкова донесе точка за пробив. Тя веднага бе реализирана от Бартоли, въпреки че решението бе спорно. 

 

* - Винъс Уилямс чака победителката от този мач!

 

5:4 - Цвети започна невероятно и този гейм и впоследствие отстъпи инициативата на Бартоли, която повежда с 40:30. Пиронкова пак вдигна нивото си и стигна до поредната точка за пробив. БАРТОЛИ НАПРАВИ НЕВЕРОЯТНОТО - Двойна грешка и Цвети ще сервира за мача!!!

 

6:4 - Драмата разбира се бе пълна в последния гейм. Двете го докараха до 30:30. БЪЛГАРКАТА СТИГНА ДО МАЧБОЛ СЛЕД НЕВЕРОЯТЕН МИНАВАЩ!  КРАЙ ПОБЕДА ЗА ЦВЕТИ!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини