Да се изстреляш до топ 15 в света



29-03-2015 10:34 | Любомир Тодоров

Преди седмица две български момичета направиха нещо недостижимо за никой друг преди тях. Сестрите от Хасково Стефани и Габриела Стоеви станаха 15-и в световната ранглиста по бадминтон за жени. По-напред от тях се е изкачвала единствено Петя Неделчева, която има трета позиция, но в тандем с руска състезателка (Анастасия Руских).

 

Забележителното при сестрите е, че те все още не са надхвърлили 20-те години – Стефани ще ги направи на 23 септември, а Габи ще навърши 21 на 15 юли. При едва втората им година по-сериозно присъствие по женските турнири, те успяха да напреднат с цели 25 места и да станат едва третата европейска двойка в тази доминирана от азиатки класация.

„Трудно е да се изкачиш до тази позиция – не крие по-малката от сестрите Стефани, която е двукратна европейска шампионка при девойките до 17 и до 19 г. на сингъл и веднъж на двойки със сестра си. - Искат се здрави тренировки всеки ден и много борба по турнирите”, допълва тя.

Габриела признава, че биха искали да приличат на датските си съпернички Камила Рютер и Кристина Педерсен, които в момента са трети в света. „Не за друго, а заради начина, по който се противопоставят на китайките”, казва тя.

Естествено, това 15-о място по никакъв начин не е цел номер 1 за българките. То е само отправната точка към... „Топ 5, а защо не и един ден да оглавим ранглистата”, допълва Габриела. Първа крачка по този път е да завършат годината сред 10-те най-добри двойки, за което ще им се налага по-често да влизат в здрави битки с майсторките на перцето от Азия.

 

Въпреки че не е отписала изявите си на сингъл, Стефани вярва, че имат по-голям шанс да се класират като двойка за олимпийските игри в Рио де Жанейро догодина. За да изпълнят целите си, след турнира във Франция този уикенд двете минават на триразов тренировъчен режим всеки ден без неделя. Когато са в България, се готвят в зала „София” в Борисовата градина. Животът им напоследък обаче преминава основно на път – на турнири по цял свят са почти през седмица, а между тях се подготвят в Германия при личния им треньор Гюнтер Хубер. Именно той и мениджърката им Каролина Зографова са се
превърнали в тяхното семейство.

Още преди да завършат спортното училище през 2013-а в родния Хасково, двете напускат дома и заживяват самостоятелно в столицата. Родителите им, естествено, треперели при всяко тяхно излизане в чужбина, но постепенно свикнали с честите им отсъствия, а после и с това, че живеят отделно.

Всъщност с бадминтона първо се запознала по-малката – Стефани. Показала й го една нейна приятелка и 9-годишната тогава Стоева започнала да посещава заниманията, за да не скучае вкъщи. По това време кака й Габи тренирала спортни танци. „Мечтата ми наистина бе свързана с танците. Падах си по роклите, прическите, грима и целия блясък в този спорт. Танцувах 3 години, но започнаха проблеми с треньорите и клуба и нашите решиха да ме спрат”, разказва Габриела. Покрай сестра си и тя хванала ракетата, но в началото бадминтонът въобще не й харесвал и не подхождала сериозно към него.

През 2006 г. обаче Габи и Стефи спечелили първата си републиканска титла на двойки. Тогава момичетата си дали сметка, че всъщност могат да отделят по-голямо внимание на този спорт и започнали да се отнасят към него по-професионално.
Така постепенно бадминтонът станал не само техният спорт, но и целият им живот. Той ги сближил още повече.

 

Разделяли са се най-много за 10-ина дни. „Това се случи по време на европейското в Португалия до 17 г., където аз играх, а тя вече бе надхвърлила горната граница и нямаше право”, разказва Стефани, която именно на това първенство печели първата си континентална титла.

Въпреки че малката Стоева има повече успехи от кака си, Габриела е категорична: „Няма как да й завиждам. Радвам се за нея, защото зная, че е тренирала здраво и е дала най-доброто от себе си”.
„Оценявам, когато тя ми показва нещата от живота, когато ме съветва кое е правилно и кое грешно. Затова се радвам, че съм с нея. Ако бях сама, не знам как бих се оправила”, откровена е Стефани.

Двете са си поделили и ангажиментите в апартамента им в София. Каката чисти и пере, а по-малката – готви. Разбира се, това се случва само в редките им свободни дни.

Малко момичета са като тях
Много малко момичета и въобще младежи могат да се похвалят с такова трудолюбие и постоянство като тях. Думите са на мениджърката на сестри Стоеви – Каролина Зографова. „Те са много отговорни и подхождат сериозно към всичко, с което се захванат. С тях се работи лесно, защото имат много голямо желание за това, което правят. Няма проблем да издържат на натоварвания, при тях мрънкането и оплакването е непознато”, продължава Зографова.

Тя се опитва освен в спорта, да им помага и в живота. Грижи се за тях и им дава съветите, които дава и на своите две деца – момчета. Освен това ги напътства и чисто по женски, що се отнася до облекло, поведение и т.н. Въобще Кари наистина се е превърнала във втора майка за сестрите и те са й благодарни за това.

 

Снежана Иванова, в. "Монитор"

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини