Червени точки



09-04-2015 20:24 | Любомир Тодоров

Началото на европейската част на сезона на червени кортове ще бъде дадено на връх православния Великден, с началото на турнира в Монте Карло от сериите "Мастърс 1000". Дамите по традиция стартират седмица по-късно в Щутгарт, заради двубоите от "Фед къп" следващия уикенд. Кулминацията ще настъпи както винаги на "Ролан Гарос", който започва пък на 24 май в Париж.

При мъжете големият въпрос е ще се съвземе ли Рафаел Надал и ще захапе ли десета купа след финала във Франция на 7 юни? За момента отговорът е "не". Но въпреки слабия сезон, който прави, бившият номер едно в света неведнъж ни е изумявал с преражданията си.

Проблемите, за да не се случи това сега са два. Първият е възрастта. Рафа ще навърши 29 години през втората седмица на "Ролан Гарос" (на 3 юни). Очевидно е от миналата година, че той все по-трудно се бори с различните контузии и болежки, а и вече не е толкова бърз както преди едно десетилетие, което си е биологичен закон. Вторият проблем е в главата на Надал. Ако не съумее да преодолее психологическата криза, в която определено се намира сега, левичарят от Манакор няма шансове в Париж.

Но ако успее да възвърне самочувствието си и вярата в собствените сили, испанецът ще бъде отново големия шампион. Да припомвня, че и миналата година се вещаеше крах на Рафаел на "Ролан Гарос" след колебливия клей сезон. Стъпвайки на корт "Филип Шатрие" обаче той се преобрази и опроверга скептиците. През 2014 година Надал тръгна към Айфеловата кула със само една "червена" титла - тази от Мадрид. Загубите в Монте Карло, Барселона и в Рим (на финала от Джокович) надхвърлиха лимита на Краля на клея от предишните години. Но тогава той намери сили и време да се пренастрои за турнира на турнирите за него и в крайна сметка да го спечели.

Многобройните фенове на Рафа по света се молят това да се случи и сега. Но наистина би било истинско чудо на фона на показаното от него този сезон. Затормозяващо е и това, че Надал има да защитава много точки - 3600 са те само от титлите в Париж и Мадрид и финала в Рим. А в момента левичарят е пети в света.

От месец насам световният номер едно Новак Джокович повтаря, че голямата му мечта е да спечели "Ролан Гарос". Смело може да се каже, че никога сърбинът не е бил толкова близо до това. Великолепен сезон, отлична игра, множество победи за самочувствие, трофеи от Мелбърн, Индиън Уелс и Маями. Ще успее ли да задържи формата си до юни обаче Ноле? Фикс идеята "титла в Париж" може да налее олово в ръката на Джокович във важните мачове. До момента той е показал, че успява да се владее в ключовите моменти.



Но ако отново срещу него се окаже Надал? Испанецът побеждава Новак на "Ролан Гарос" неизменно от 2006 г. И така шест пъти. На финала миналата година белградчанинът взе първия сет, но толкова. Най-близо до успеха Джокович беше на полуфинала през 2013-а, когато отстъпи със 7:9 в петия сет. Все пак никой не би се наел да прогнозира изхода от евентуален седми двубой помежду им.

Единственият друг шампион в последното десетилетие на турнира от Големия шлем във Франция е Роджър Федерер. Ренесансът на швейцарския маестро е очевиден. Той много внимателно прави програмата си, за да съхрани сили. След Монте Карло Федерер ще играе в Истанбул, в единия от двата нови турнира на клей този сезон (другият е в Женева). Следва Мадрид и много вероятно ще прескочи Рим, където никога не е печелил, за да е свеж за Париж. Шансовете за втора титла след 2009-а на 33-годишния Роджър не бива да бъдат отписвани. Но в последните сезони му става все по-трудно да стига до края на турнирите от Шлема. За последно той игра финал на "Ролан Гарос" през 2011 г.

Формата на Анди Мъри за сезона на червено ще бъде загадка. Шотландецът сключва брак на 11 април и не е ясно в какво ментално състояние ще се завърне след това. Все пак, като истински професионалист, Анди отложи медения си месец с Ким за след края на сезона. Той показва голямо израстване тази година и ще бъде интересно как ще се представи на клей след отличните резултати на твърди кортове.

Какво ще направи Григор Димитров? Труден въпрос. Криволиченето в представянето му в един момент вярвам, че ще спре и той ще покаже постоянство в играта и резултатите. Кога ще се случи това, знае само Гришо. През 2014 г. той взе титла на червено в Букурещ и стигна до полуфинал срещу Рафа в Рим, но отпадна на старта в Париж. Така че реално няма чак толкова много точки да защитава и това може да се окаже позитивно за прогреса на българина.



В програмата му преди Париж са турнирите в Монте Карло, Истанбул, Мадрид и Рим. Димитров ще има честта да изиграе демонстративен мач с Надал на 11 април в Монако, с който де факто ще открие сезона на клей.

При дамите световната номер едно Серина Уилямс е в невероятна серия от над 20 поредни победи. Но въпреки, че е печелила два пъти в Париж (2002 и 2013 г.) американката едва ли е главната фаворитка. Миналата година Серина отпадна във втори кръг  след загуба от Мугуруса, но не бива да бъде подценявана на червено, което доказа с титлата в Рим миналата година.

Шампионката от "Ролан Гарос" Мария Шарапова е истинска енигма този сезон. След Австралия пътят й лъкатуши и тя не е постоянна в представянето си. Още в Щутгарт ще се разбере дали рускинята е готова за защитата на трофея. Четвърто поредно порше в гаража би означавало, че нещата са под контрол.



Финалистката от 2014-а Симона Халеп за мен е много вероятната нова победителка в Париж. Прогресът на румънката би бил заслужено увенчан с първи успех в Големия шлем. През 2013 г. нейната мениджърка Вирджиния Ружици прогнозира в интервю пред мен, че Симона най-лесно би спечелила титла от Четворката на "Ролан Гарос", където е била шампионка и за девойки. Скоро ще разберем дали последната румънка, триумфирала във Франция, е познала коя ще е нейната наследничка.

Не бива да бъдат отписване и шансовете на бившата шампионка Ана Иванович, Андреа Петкович и испанките Карла Суарес Наваро и Гарбине Мугуруса.

Очакват ни два месеца, които ще дадат отговори на въпроса кои ще спечелят най-много "червени" точки.

Шампионите в турнирите на АТР на клей през 2014 г.
Монте Карло (Мастърс 1000) - Стан Вавринка
Барселона (АТР 500) - Кей Нишикори
Букурещ (АТР 250) - ГРИГОР ДИМИТРОВ
Мюнхен (АТР 250) - Мартин Клижан
Оейраш (АТР 250) - Карлос Берлок
Мадрид (Мастърс 1000) - Рафаел Надал
Рим (Мастърс 1000) - Новак Джокович
Дюселдорф (АТР 250) - Филип Колшрайбер
Ница (АТР 250) - Ернестс Гулбис

Шампионките в турнирите на WTA на клей през 2014 г.
Щутгарт (премиер) - Мария Шарапова
Маракеш (интернешънъл) - Мария-Тереса Торо-Флор
Оейраш (интернешънъл) - Карла Суарес Наваро
Мадрид (премиер задължителен) - Мария Шарапова
Рим (премиер) - Серина Уилямс
Нюрнберг (интернешънъл) - Южени Бушар
Страсбург (интернешънъл) - Моника Пуиг.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини