Невероятно, но факт! Златната Цветана Пиронкова е на полуфинал на Уимбълдън (видео)



29-06-2010 16:28 | Николай Драгиев

Невъзможното се случи. Златното момиче на България Цветана Пиронкова зарадва за пореден път страната ни и се класира за полуфинал на най-престижния турнир в света - Уимбълдън. Българката победи може би най-голямата тенисистка на нашето съвремие - Винъс Уилямс, която е 5-кратна шампионка в Лондон и има най-много титли от състезаващите се в момента жени - 43 трофея.

 

В отделните части Цвети се наложи с 6:2, 6:3 и досега не е загубила нито сет на турнира.

 

Нейната съперничка в полуфиналите е Вера Звонарьова, която победи Ким Клайстерс. Интересното е, че днешната победа на Пиронкова е пета за нея над тенисистка от топ 10. Една от другите четири е тъкмо срещу Звонарьова. В Москва през 2009 г. с 6:0, 6:2.

 

За невероятното си постижение Пиронкова ще вземе 250 хиляди лири и 900 точки за ранглистата, където може да се озове в подножието на топ 20!!! Сега тя е 82-а в света.

 

Двубоят продължи точно 85 минути. В него Винъс Уилямс допусна цели 29 непредизвикани грешки срещу 6 за Пиронкова. Цвети пласира 12 уинъра срещу 22 за Уилямс. Разликата бе направена и от великолепния сервис на българката, който и даваше предимство за разлика от американката, която се провали в този компонент. 

 

Така логично Пиронкова е на четвърто място в турнира по асове с 23. Пред нея са двете сестри Уилямс и Ярмила Грот.

 

"Това ми се струва като сбъдната мечта. Когато дойдох тук, въобще не си помислих, че е възможно да постигна нещо подобно. Мисля, че играх страхотно и затова я победих. Тя знаеше, че мога да я бия, правила съм го и преди. Обичам този турнир, винаги когато идвам тук се наслаждавам на представянето си. Това е ключът към успеха ми. Наистина съм много щастлива," заяви Цвети веднага след двубоя.

 

 

ЦВЕТАНА ПИРОНКОВА - ВИНЪС УИЛЯМС, коментар на гейм по гейм:

 

* - Букмейкърите тотално отписват Цвети. Коефицентът за успех на Винъс Уилямс е 1.10. За българката той е космическите 8. По същото време започва и двубоят между Ким Клайстерс и Вера Звонарьова.

 

* - Цветана спечели жребия и логично избра да сервира първа!

 

* - Винъс Уилямс има 89% победи на Уимбълдън. Допуснала е едва 8 загуби в Лондон при 68 победи. Невероятно, но факт!

 

Първи сет


1:0 - Изключителен първи гейм за Пиронкова. Прекрасна къса и след това отличен сервис донесоха 30:0 на Цвети. Оттам нататък българката бе перфектна и затвори на 15. Операторът даде майката и бащата на Цвети, които са на трибуните. Очевидно Цвети се е метнала на майка си, поне що се отнася до визията :)

 

1:1 - Бруталният сервис на Винъс влезе в сила и уби всякаква интрига в този гейм. Все пак Цвети спечели едно много хубаво разиграване. Коментаторите на двубоя пък похвалиха физиката на Цвети, която наистина е подобаваща...

 

2:1 - Цвети също отвърна на удара - мощни сервиси, които не дават шанс на 5-кратната шампионка да влезе в разиграване. Отново на 15, Цвети печели втори гейм в мача.

 

2:2 - Бомбардировката от сервис продължава. Ако двете сервират така, направо няма начин да се пробият. Публиката е притихнала в очакване на нещо по-интересно на корта. Винъс печели на нула.

 

3:2 - Сервисът спря да влиза и проблемите за Пиронкова са на лице. Винъс бе изключително агресивна и влиза максимално навътре в очакване на втория сервис на Цвети. Без нито един първи сервис - Уилямс получи цели 2 точки за пробив, но не успя да ги реализира. СТРАХОТНА ЦВЕТИ УСПЯВА ДА СЕ СПАСИ И ПЕЧЕЛИ ГЕЙМА СИ!

 

4:2 - Винъс атакува брутално след всеки по-къс ретур. Тя дори си позволява излизания на мрежата, където засега е стабилна при волетата. Цвети също си позволи атака на мрежата при 30:15, но прати волето в аут. Това е най-тежкият гейм за Уилямс в мача досега и се стигна до две равенства по 40. След двойна грешка на Уилямс и до точка за пробив. ТОЙ Е ФАКТ СЛЕД АУТ НА УИЛЯМС!

 

5:2 - УНИКАЛНА ЦВЕТИ. Тя спечели гросмайсторско разиграване от дъното на корта и поведе с 30:0. Уилямс изравни, но след това грешка на американката и мощен сервис дадоха аванс от 5:2 на българката. Цвети похапва банан и се готви да затвори сета след малко.

 

* - Какво ни показва статистиката? 12 от 14 спечелени точки след първи сервис за Пиронкова. Само 2 непредизвикани грешки за Пиронкова срещу 9 за Уилямс. Това е и ключът за преднината на Пиронкова до момента. 

 

6:2 - Винъс е тотално пречупена психически в този сет. Тя сама подари 3 сетбола на Пиронкова, като не съумя почти да вкара читав сервис. Пиронкова опропасти и трите, но се стигна до четвърти. При НЕГО ЦВЕТИ РЕАЛИЗИРА ВЕЛИКОЛЕПЕН МИНАВАЩ, С КОЙТО ЗАТВОРИ ПЪРВИЯ СЕТ. БРАВО ЦВЕТИ!!!!

 

* - Цели 13 непредизвикани грешки за Винъс Уилямс в този сет срещу 2 за Пиронкова. На всичкото отгоре Цвети ще има сервиса в първия гейм на втората част. За Винъс това е първи загубен сет в турнира, докато Цвети още не е усещала вкуса на поражението.

 

Втори сет

 

1:0 - Цветана започва чудесно и успява да спечели първия си гейм без някакви особено проблеми. Винъс продължава да прави нетипични грешки.

 

Сам Смит по "Би Би Си": "Пиронкова има страхотни оръжия. Отличен сервис, брутален форхенд и много бързи крака. Най-впечатляващото е, че тя диктува мача в свой стил, нещо което Уилямс не обича."

 

1:1 - Много тежък гейм за Винъс. Пиронкова стигна до точка за пробив, но Винъс се стегна и с мощни отигравания успя да се измъкне. 

 

1:2 - Първи пробив за Винъс Уилямс. Пиронкова почна да бърка, което бе наказано от голямата шампионка. Дали това не е началото на обрат?

 

2:2 - След гениално разиграване Пиронкова стигна до две точки за пробив. Българката по невероятен начин стигна до воле на Уилямс и й направи невероятен лоб. Първият шанс бе спасен, но при втория НЯМАШЕ ПРОШКА! Цвети се връща в борбата за втория сет!!!!

 

3:2 - Цвети просто е неудържима. Тя за пореден път е повече от стабилна при свой сервис, докато Уилямс, бившата номер 1 и 5-кратна шампионка тук, изглежда няма отговор на играта на нашето момиче. Така Пиронкова е само на 3 гейма от полуфинал.

 

4:2 - Изумителен гейм. Изумителен заради едно момиче от Пловдив, което показва невероятна игра. Цвети отново игра невероятно и стигна до точка за пробив. Не я реализира от първия път, но при втория си шанс вече нямаше грешка. БЪЛГАРКАТА ПАК ПРОБИВА ЗА 4:2 и е все по-близо до полуфинал!!!!

 

5:2 - Напрежението се покачва. Цветана Пиронкова е само на гейм от полуфинал. Още толкова малко... Късметът е с нея и мрежата и помага да затвори с 5:2.

 

5:3 - Уилямс спаси два мачбола. Драмата е пълна, а сега Цвети трябва да сервира за мача с нови топки.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини