Моля, не бройте парите на Пиронкова



01-07-2010 04:45 | Николай Драгиев

Николай Стоянов, 7 дни спорт

 

Животът на Цвети Пиронкова вече е приказка. 22-годишната пловдивчанка за един ден се превърна в българската тенис Пепеляшка. Прегази Марион Бартоли и Винъс Уилямс и влезе сред четирите най-добри на "Уимбълдън". След четвъртфинала срещу "машината" Уилямс за напористата българка чуха и бабите в село Забърдо, и аборигените в Австралия.

 

Хубавицата от ТК Локо (Пд) накара емигрантите от цял свят да крещят от гордост. Другите, които са тук, забравиха поне за няколко часа, че цените на газа и тока скачат, че здравната реформа не върви, че България е най-обрулената държава в Европа. И се радваха за Пиронкова.

 

Зад Цвети никога не са стоели пачките на таткото олигарх или парите на големите компании. Напротив - семейството й преди 2 години заложи къщата си на пъпа на Пловдив, за да финансира участието й в турнирите. Продавали са семейни ниви и апартаменти, за да може Цеца да играе извън България. Сега парите се връщат. Моля ви, не ги бройте. Нищо че Цеци вече е принцесата на българския тенис, а не Пепеляшката от Пловдив.

 

Малцина знаят, че в началото на кариерата си Цеци и баща й Кирил спяха по католически приюти в Европа, за да може малката тенисистка да играе по кортовете в Италия, Франция, Испания. Пиронкова е пълна противоположност на нахаканите рускини с огромните портфейли и тестетата дебитни карти, които влизат на талази в световния тенис.

 

Успехът на Цеци е програмиран изцяло от баща й Кирил Пиронков 


Той е отказвал примамливи оферти от тенис академии от цял свят. Защото винаги е вярвал в успеха на детето си. Цветана буквално прохожда на кортовете на Новотел "Пловдив" край река Марица. Кирил води бебето на игрището още когато то е на 20 дни.

 

"Просто нямаше кой да я гледа вкъщи и ходех на тренировки с количката", спомня си Пиронков години по-късно. На 3 г. Цеца прави първите си бекхенди. 12 месеца по-късно вече блъска и на мрежата. Стартира с детска ракета, подарена й от нашумялата в средата на 90-те пловдивска тенисистка Теодора Недева. Като дете Пиронкова често се вживява в ролята на кортаджия или поливач. Тренира и работи от сутрин до здрач.

 

"Беше безумно готино хлапе. Успехът й на "Уимбълдън" е апотеоз на човешкото трудолюбие", твърдят пловдивски тенис специалисти. Пловдивчанката не изневерява на стила си и сега, когато славата вече я погали. Миналата зима един телевизионен екип припадна на кортовете на Локомотив (Пд).

 

Журналистите дошли да вземат интервю от първата ракета на България. Питали изпълнителния директор на ТК Локомотив Дора Рангелова къде е Цеци. Последвал зашеметяващ отговор: 

"Чисти с гребло снега от изкуствените кортове, за да може да играе."

 

Цветана е родена на 13 септември 1987 година. Баща й Кирил е бивш гребец. Майката Радосвета е многократна шампионка на България по плуване. Цеца и семейството й са известни със своето трудолюбие. Тенисистката от години стартира деня си с 5-километрова обиколка на Гребната база преди закуска. Преди, когато фитнес залите бяха недостъпни за нея, тя тренираше с импровизиран лост и огромен камък край стадион "Пловдив".

 

Най-интересното е, че Пиронкова и баща й са предвидили успеха над Винъс Уилямс. Часове преди мача с американката Киро и Цветана звънят в Пловдив и канят бабите, дядовците и братовчедите си на полуфинала в "Уимбълдън". Вчера бабите Цветана и Елисавета, дядо Никола и братовчедките заминаха за Лондон, за да подкрепят Цветана срещу рускинята Звонарьова. В Пловдив остана само братовчедът Краси Стойков, за да се грижи за къщата и двете кучета Фолганг и Мирко. 

 

Семейство Пиронкови си направи родова среща в сърцето на Британската империя! В началото на турнира край Цеци бе само баща й Кирил. После да стиска палци дойде и сестра й Ели. В началото на седмицата към тях се присъедини и братът Енчо. Майката Радосвета си взе неплатен отпуск от плувен клуб "Младост 91" и от вторник също е на кортовете в Лондон.

 

В България може и да няма нито един тревен корт, но българите могат всичко, с което се захванат. Доказа го Цветана Пиронкова на "Уимбълдън". Символ на българското превъзходство станаха няколко кадъра преди и след четвъртфинала срещу Винъс Уилямс.

 

Поглед към VIP ложата. Вляво седи Кирил Пиронков. Той е сам, гледа лошо, но уверено. Вдясно - целият клан Уилямс е ухилен до уши. Таткото Ричард Уилямс гордо и спокойно пресича трибуните, камерите го следят дълго. Край на мача! Киро го няма на трибуните. Радосвета Пиронкова плаче, край нея истерично ръкопляска посланикът на България Любомир Кючуков.

 

Семейство Уилямс е онемяло. Цветана Пиронкова благодари на публиката на корт №1 на "Уимбълдън". Цветана - красивото цвете на българския тенис. Новото златно момиче на България.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини