Рафа: Григор и Томаш ме затрудниха, но си върнах топнивото



09-05-2015 22:35 | Любомир Тодоров

Златка Замова, кореспондент на Tennis24.bg в Мадрид

Рафа Надал ще излезе за седмия си финал на турнира Мутуа Мастърс 1000 в Мадрид  утре от 20 ч българско време на централния корт „Маноло Сантана” в Каха Махика. Тенисистът от Манакор, остров Майорка, който ще стане на 29 години на 3 юни, си върна самочувствието след тежки победи над Григор Димитров и Томаш Бердих на полуфинала днес и за първи път през седмицата говори по-самоуверено пред медиите. Четирикратният носител на трофея „Йон Циряк” отиде да подкрепя любимия Реал срещу Валенсия на „Сантяго Бернабеу” от 21 ч. „Едва ли ще повлияе негативно на финала ми утре”, заяви Рафа.

 „Днес направих най-добрия си мач в турнира, отдавна не бях играл така. Бердих е на топниво този сезон,  бори се за титлите. Срещу сервиса му в първия сет изстрадах много. Аз също подавах добре днес, на моменти във втория сет дори той не знаеше какво става. Драйва ми бе добър. Не ми е перфектен форхенда, просто бе на високо ниво, както и играта ми - с енергия, много движение, хубав сервис  – когато играя така, нещата се променят.”

Четвъртият в ранглистата на АТП в момента Надал заяви, че не обича да сравнява съперници, в отговор на въпроса на Tennis24.bg дали Димитров или Бердих е по-тежкият му съперник тук?

„Всеки има своите предимства и двамата ми създадоха проблеми, мисля, че се възползвах от слабостите им. Вчера играх добре, днес още повече, направих по-комплексен мач, успях да измъкна тайбрек от Бердих. Григор игра с по-лифтирана топка вчера, днес тя идваше по-плоска и изискваше да връщам по- спокойно,  не можех да диктувам ритъма както исках и допуснах грешки. После обаче се адаптирах и контролирах, удрях добре от форхенд.

Последните два дни върнах добрия си тенис, изпълних плана си за седмицата, идвайки от тежък момент. На моменти  вчера и доста днес постигнах максимално ниво в турнира, което не може много да се подобри. Работих много за това и ще продължа, за да го задържа!”

Рафа не знаеше още опонента за 41-вия си „Мастърс 1000“ финал и общо 94-и турнирен в кариерата. Той се познава отлично с претендентите Анди Мъри и Кей Нишикори. Японското чудо, пресен шампион от Барселона, бе финалист миналата година в Мадрид. Британецът, който след дни става на 28 години, спечели титла в Мюнхен и загуби 2 финала (вкл. Откритото на Австралия през януари) и полуфинал от Новак Джокович. За Мъри това би бил 14-и Мастърс 1000 финал или 49-и общо.

„Имат различни стилове на игра, но са топтенисити. За мен е важно да изляза със същото желание за победа, самоувереност и спокойствие, да играя с голям интензитет. Тук е най-готината публика в целия свят, която ми даде много позитивна енергия в тази фантастична седмица за мен.”

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини