Звонарьова победи Пиронкова, Цвети спечели любовта на България и света



01-07-2010 16:55 | Николай Драгиев

Изумителното представяне на Цветана Пиронкова на Уимбълдън завърши в полуфиналите на турнира. Златното българско момиче не успя да преодолее рускинята Вера Звонарьова само на крачка от финала. Звонарьова успя да се наложи след 3:6, 6:3, 6:2 и за първи път в кариерата си ще играе финал на турнир в Шлема. Независимо от загубата Цвети спечели любовта на България, а и не само. Това само по себе си е най-голямата й победа, независимо, че няма да играе на финал.

 

Позитивните неща от този турнир за Цвети са много повече от тази загуба. От понеделник българката, който печели в Лондон 900 точки, ще намери място в топ 35, което ще бъде нейно рекордно постижение в кариерата. Освен това надали ще се намери българин, който да не е горд от постижението й.

 

Първата ни ракета спечели общо 5 мача на Уимбълдън, взе 11 поредни сета и доказа на всички, че е играч, за който ще се говори много още. Тя победи последователно Анна Лапушченкова, Вера Душевина, Регина Куликова, Марион Бартоли и световната номер 2 Винъс Уилямс.

 

За нейно съжаление, пловдивчанката пропусна възможността да се превърне в единствената българка, която достига финал на турнир в Шлема. Преди нея Мануела Малеева има два полуфинала на US Open. Вижте най-големите успехи на българския женски тенис!!!!!

 

Каквото и да се каже за Пиронкова ще е малко. Затова простичкото: "Благодарим ти, Цвети", е напълно достатъчно. Само с условието, че няма "отново" да забравим за Цвети, защото много хора се сетиха за нея, едва след като стигна до успехите й на Уимбълдън.

 

 

 

ЦВЕТАНА ПИРОНКОВА - ВЕРА ЗВОНАРЬОВА, коментар гейм по гейм:

 

ПЪРВИ СЕТ

 

1:0 - Уверен старт за Цвети. Мощният сервис на българката и отличния й бекхенд в този турнир засега изглеждат стабилни. Супер начало!

 

1:1 - Звонарьова също почва добре. Тя печели на нула. В една от точките я спаси това, че топката се спука и разиграването бе преиграно.

 

2:1 - С този сервис Цвети няма как да загуби. Отново успех на Цвети на 15. Да се надяваме, че мощният сервис няма да напуска българката! Интересно инфо от коментаторите. Ако Звонарьова спечели ще стане номер 9 в света., ако победи в турнира ще е седма. Ако падне от Пиронкова ще бъде 11. Не е зле, нали?

 

2:2 - Звонарьова се измъкна. При 30:30 Цвети допусна лека грешка и това не и позволи да се бори за пробив. Рускинята е засега е сравнително стабилна в разиграванията, но излиза нерешително на мрежата и Цвети на два пъти я размина.

 

3:2 - Ако спечели мача Пиронкова влиза в топ 25. А тя върви към това с геймове като този. Отново Цвети нямаше проблеми и затвори на 15. Затишие пред буря на централния корт. Засега всичко е твърде спокойно, но докога?

 

4:2 - БРУТАЛНА ЦВЕТИ! Българката показно заби 3 точки и получи 3 сетбола. Първият бе спасен от рускинята със сервис, но при втория отново мрежата помогна на Цвети и тя стига до преднина от пробив!

 

5:2 - Истинско удоволствие да гледаш нашето момиче на централния корт на Уимбълдън. Пиронкова играе великолепно. Гордост е да знаем, че тя е българка. Нашата първа ракета е само на гейм от първия сет! БРАВО ЦВЕТИ! 

 

* - Цвети вече е фаворит на букмейкърите. Коефицентът за нея е 1.53 при 3.00 в началото на мача.

 

5:3 - Добър гейм за Звонарьова. Рускинята показа, че има сили поне засега да се задържи в сета. В същото време Цвети игра малко отпуснато и даде доста къси топки на съперничката си.

 

6:3 - Е, няма такава игра. Това момиче е невероятно. Цвети е като машина! БЪЛГАРКАТА ПЕЧЕЛИ ПЪРВИЯ СЕТ И Е ВСЕ ПО-БЛИЗО ДО МЕЧТАНИЯ ФИНАЛ!

 

* - Статистиката е крайно интересна: Звонарьова е направила едва една непредизвикана грешка за целия сет и въпреки това го загуби!!! Рускинята води при асовете също, но това нищо не значи. Цвети има 6 непредизвикани грешки и 10 уинъра. 70% първи сервис са най-голямото и оръжие обаче.

 

ВТОРИ СЕТ


0:1 - Убедително начало за Звонарьова, която печели на нула. Какъв ще е отговорът на Цвети?

 

1:1 - Отличен отговор на българката. Цвети продължава да сервира блестящо. Ако продължи така, няма кой да я победи. Да стискаме палци...

 

1:2 - Притеснително добър старт на Вера Звонарьова във втория сет. Тя печели отново на нула своя сервис-гейм и поставя под напрежение Цвети. Да се надяваме, че това е временен проблясък!

 

2:2 - Няма такова напрежение! ИЗКЛЮЧИТЕЛНО КЛЮЧОВ ГЕЙМ! Цвети се спаси от ситуация 0:30. Геймът премина през няколко изравнявания, но грешки на Звонарьова помогнаха на Цвети, която е в лека дупка.

 

2:3 - Пиронкова прави много грешки и засега Звонарьова е фаворит в този сет. Да се надяваме, че нашето момиче ще намери играта си и ще спечели в 2 сета. Убедителната Звонарьова продължава да води в тази част.

 

2:4 - Логичното се случи. Звонарьова пробива при първия си шанс. Лошо, но нищо не е загубено!

 

2:5 - Грешките за Пиронкова се редуват една след друга. Звонарьова намери своя момент и в момента изглежда добре на корта. Вероятно ще гледаме трети сет. Рускинята демонстрира най-после и отличната си игра на мрежата. 63 минути игра до момента.

 

3:5 - Пиронкова отново намери своя сервис. Това и помага да спечели гейма си и да постави под напрежение Вера, която трябва да затвори сета. Да видим какво ще стане.

 

3:6 - Звонарьова изравнява сетовете. Пореден убедителен гейм за нея. Това е първи загубен сет за Цвети в турнира. За съжаление в най-неподходящия момент.

 

* - Вече цялата статистика е полза на Звонарьова. Само 6 непредизвикани грешки за нея при 22 уинъра. Цвети има само 19 уинъра и цели 13 грешки. Все пак нищо не е загубено още.

 

ТРЕТИ СЕТ

 

0:1 - По-лошо не може да е. Без да прави нищо особено, Звонарьова стигна до точка за пробив и си я реализира. Цвети е в невероятна дупка. Дано съумее да я преодолее.

 

0:2 - Звонарьова печели шести от последните 7 гейма и е все по-близо до финал. Цвети има нужда от чудо.

 

1:2 - Пиронкова оцеля в този гейм. По чудо нашето момиче намери сили да се върне в гейма, въпреки че Звонарьова имаше 2 шанса за пробив. Мечтата е жива. Един пробив не е нищо!

 

1:3 - Звонарьова има уникален късмет. Рускинята измъкна и този гейм след куп грешки на Пиронкова. И все пак нещо ми подсказва, че ако Цвети не допусне нов пробив, ще има шанс да се върне в мача..

 

1:4 - Това беше краят. Втори пробив за Звонарьова, който почти сигурно ще й донесе победата. За съжаление Цвети имаше геймбол, но къде с късмет, къде с класа рускинята се измъкна.

 

1:5 - Звонарьова пак има луд късмет, измъкна се от 2 точки за пробив и вече е само на гейм от победата.

 

2:6 - Звонарьова приключва мача при втория си мачбол!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини