Цвети чества 10 години в турнирите на WTA



15-05-2015 09:16 | Любомир Тодоров

На 15 май първата ни ракета Цветана Пиронкова отбелязва 10 години от изиграването на първия си мач в турнир под егидата на Женската тенис асоциация.

На тази дата през 2005-а пловдивчанката започва участие в квалификациите на турнира в Истанбул. Първата съперничка е латвийката Лига Декмейере, която е победена с 6:1, 6:2. В последствие Цвети стига до полуфинала, където отстъпва на Винъс Уилямс и така записва най-успешния дебют в историята на българския тенис.

За изминалата декада Пиронкова постигна много върхове, но и често хвърляше любителите на тениса в покруса. Това е характерно за кариерата на вече 27-годишната ни тенис прима, която е различна от общоприетите схващания.
Цветана не записва гръмки победи като девойка. През 2001 година тя отбелязва 14-ия си рожден ден с титла на турнира на ITF в Хасково, след победа на финала над… Диа Евтимова. И толкова! Няма успехи в Големия шлем в тази възраст, нито на „Ориндж Боул“. Върховото й класиране в ранглистата е №227, което не впечатлява.

Още през май 2002 г. Пиронкова изиграва последния си девически турнир в Милано и след това се състезава само при жените. За разлика от голяма част от връстничките си, българката не обикаля и тенис академии в Европа и Съединените щати, дори не напуска родния Пловдив. За цялата си кариера Цвети е имала само един треньор – своя баща Кирил.

Не смятам да се упражнявам в размисли какво би станало, ако тенисистката беше отишла в престижна школа, или бе работила с друг наставник. Всичко е в сферата на предположенията. Фактите говорят обаче, че преди да навърши 18 години Пиронкова вече беше изиграла два полуфинала в турнири на Асоциацията. Колко българки, преминали през прочути академии в чужбина, могат да се похвалят със същото на тази възраст?

Дори да реши днес да спре да играе, Цветана би останала с много неща в историята на нашия тенис. Но да споменем само историческия полуфинал на „Уимбълдън“ през 2010 година, първа титла за българка от турнир на Женската тенис асоциация (Сидни 2014) след повече от 11 години суша, девет години неизменно завършва в Топ 100 на световната ранглиста, като на връх рождения си ден на 13 септември 2010-а записва и рекордното за нея 31-о място.

За първите 10 години в турнирите на WTA Цветана изигра 615 срещи и записа 353 победи. От наградни фондове тя е спечелила 3,39 милиона долара.

За националния отбор Пиронкова дебютира през 2003-а и е пропуснала заради контузия една-единствена година (2014), което я прави рекордьор. За това време тя изигра 52 срещи в 36 двубоя и спечели 27 от тях. Срещу Виктория Азаренка на 5 февруари 2015 г. Цвети подобри рекорда на Катерина Малеева от 51 мача за брой изиграни срещи за България.

Пиронкова има сили да играе тенис още дълги години, стига да е здрава и да е мотивирана да го прави. Дано да ни носи още много радости и да ни изненадва приятно, както само тя умее!

Любомир Тодоров

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини