ВИДЕО: Пресконференцията на Пиронкова: Това е голям успех за България и българския тенис



01-07-2010 22:13 | Николай Драгиев

Пресконференцията на Цветана Пиронкова след загубата и от Вера Звонарьова в полуфиналите на Уимбълдън бе доста по-кратка от тази след двубоя с Винъс Уилямс. Логично интересът към нея бе по-малък. Ето какво каза златното ни момиче от Пловдив:

 

 

Вярвахте ли в третия сет, че можете да се преборите за успех?

 

Да, дадох най-доброто, на което съм способна. Старах се във всяка точка, всеки гейм. Тя обаче игра много агресивно и ме притискаше през цялото време. Не можах да играя на това темпо.

 

Знаеше ли, че непоставена състезателка никога не е играла на финал?

 

Всъщност не.

 

Какво научи от тазгодишния Уимбълдън?

 

Натрупаният опит е от огромно значение за мен. Да стигна полуфинал на Уимбълдън е сбъдната мечта за мен. Разбира се, че исках да играя финал, но явно няма да се случи тази година.

 

При всички положения научих много. Научих, че трябва да си много спокоен, когато играеш. Трябва да дадеш всичко от себе си във всяка една точка. Да се бориш, никога да не се предаваш. Страхотно преживяване беше.

 

Твоето класиране в ранглистата ще се подобри драматично след тези 2 седмици. Ти си била на подобно място и преди. Какво трябва да направиш, за да не се стига до ново пропадане в класацията?

 

Трябва да подобря много неща в играта ми. Да прогресирам непрекъснато. Също така да бъда по-постоянна в играта си. Имам нужда да съм агресивна през цялото време и разбира се да вкарвам повече първи сервис.

 

Много са нещата, върху които да работя. Ще го сторя с удоволствие. Сега имам още повече мотивация. Ще се радвам да го сторя.

 

В кариерата ти е имало толкова много добри и лоши моменти. Но тук постигнатакъв страхотен резултат. Как и защо успя да стигнеш до полуфинал тук?

 

Не знам как да отговоря на този въпрос. Просто излизах и играех. Излизаш на корта и играеш за всяка точка. Разбира се всеки съперник е различен.

 

Преди първия мач се настроих за победа в него. В другите бе същото. Играх точка за точка.

 

Между четвъртфиналната победа и днешния ти мач сигурно си чула реакциите в родината. Какви бяха те?

 

Огромен интерес има към мен. Успехът ми е отразен подобаващо. Във водещите новини навсякъде съм. Щастлива съм, че в родината ми съм доставила щастие на сънародниците ми. Това е голям успех за България, за българския тенис. Щастлива съм, че това се случи.

 

Ще си щастлива ли да бъдеш модел за подражание на младите жени в България, след този огромен успех, който постигна?

 

Разбира се. Добре е младите жени да имат някого, чийто пример да следват. Сега с този резултат, аз съм добър пример за подражание.

 

Каза, че Уимбълдън е като религия за теб. Кажи нещо повече затова. Това добра религия ли е?

 

Имах предвид, че Уимбълдън е мечтата на всяко дете. Това бе и моята мечта. Да бъда на тези кортове само по себе си е невероятен успех за мен. Изпитвам огромен респект към турнира. Това, че се представих толкова добре, ме направи невероятно щастлива.

 

 

Призна, че си била притеснена, тъй като е нямало къде да останеш по време на турнира. От посолството са ти помогнали. Кажи ни повече по случая?

 

Наистина по едно време бях сериозно притеснена. След втората ми победа вече нямах хотел, където да остана. Знаете, че по това време на годината е доста натоварено в Лондон и няма места никъде. Помогна ми президентът на българската федерация по тенис, който се е свързал с нашето посолство. Те ми осигуриха страхотен апартамент в Южен Кенсингтън. Там прекарах почти 10 дни.

 

Кои са твоите идоли?

 

Възхищавам се на Щефи Граф. На Андре Агаси също. Обичам начина, по който те играят. Като характери ми допадат Джон МакЕнроу, Джими Конърс, те бяха невероятни.

 

Срещала ли си някой от тях?

 

Не. Никога.

 

Къде ще играеш до US Open?

 

Следващият ми турнир вероятно ще е в Палермо. След това ме чакат още няколко турнира в Европа - Истанбул, Копенхаген. Може би ще отида в Ню Хейвън, преди US Open.

 




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини