Мисия Париж



21-05-2015 13:26 | Станко Димов

Празникът на славянската писменост 24-ти май ще даде началото на втория за годината турнир от Големия шлем – „Ролан Гарос”. Надпреварата в Париж е крайна спирка в сезона на червени кортове в Европа, след която елитните тенисисти ще отправят поглед към тревните кортове във Великобритания.
И тази година организаторите на „Ролан Гарос” спазиха традицията и увеличиха наградния фонд. Шампионите при дамите и мъжете ще си тръгнат от столицата на любовта с чек за 1.8 милиона евро, което е с близо 10% повече в сравнение с миналата година.

През последното десетилетие Открития шампионат по тенис на Франция бе най-скучният турнир от Шлема, поне що се отнася до схемата при мъжете. За въпросния период Рафаел Надал спечели трофея рекордните 9 пъти (2005-2008; 2010-2014), веднъж до титлата успя да се добере и Роджър Федерер (2009). С триумфа си швейцарецът успя да направи т.нар. „Кариерен шлем”, т.е. да събере във витрината си всяка една от 4-те най-значими титли в тениса (заедно с Уимбълдън, Australian Open и US Open).

Тази година за скука в Париж няма как да говорим. „Кариерен шлем” е на път да направи и Новак Джокович. Сърбинът за първи път е в ролята на фаворит за трофея в Париж и ако успее да спечели ще стане едва третият активен тенисист, триумфирал на „Ролан Гарос” (заедно с Надал и Федерер). Ноле има едва 2 загуби от началото на сезона (от Карлович и Федерер), като обра трофеите последователно от Australian Open и „Мастърс” турнирите в Индиън Уелс, Маями, Монте Карло и Рим. Ако успее да спечели в Париж сърбинът ще стане първият в историята, който има на сметката си 2 трофея от Шлема и 4 от „Мастърс” сериите още в средата на сезона.

„Чувствам, че играя най-добрия тенис в кариерата си. Изпълнен съм с енергия и увереност, а това е важно преди турнир от Големия шлем. Титлата от „Ролан Гарос” липсва в колекцията ми и вярвам, че тази година ще я спечеля”, коментира Джокович в навечерието на надпреварата.

Специалистите са категорични, че само шампионът Рафаел Надал може да окаже съпротива на Ноле. Испанецът обаче е в много слаба форма и за първи път от 10 години започва „Ролан Гарос” без спечелена титла на червено в Европа. Като 9-кратен шампион обаче Рафа повече от всеки друг знае как да брани кралството си. Не трябва да се подценява и младоженецът Анди Мъри, който през май спечели първите си две титли на червено – в Мюнхен и Мадрид.

За разлика от мъжете, при дамите този сезон изявен фаворит няма. С най-големи шансове изглеждат първите две в ранглистата – Серина Уилямс и Мария Шарапова, които показаха известни колебания в предходните седмици. 33-годишната американка обаче нееднократно е успявала да намери най-добрия си тенис именно в големите турнири, а от своя страна Шарапова неизменно достига до финал в Париж в последните 3 години (спечели през 2012 и 2014).

Петра Квитова и Симона Халеп също заслужават специално внимание в Париж, тъй като игровият им стил кореспондира отлично с червените кортове. Същото важи и за Карла Суарес Наваро, която започва „Ролан Гарос” на рекордната за нея 8-ма позиция в ранглистата. Испанката е класически пример за клей-корт специалист, но сериозен недостатък за нея е значително по-крехката физика, с която разполага. 

Българското присъствие

За поредна година българските шансове в турнира са базирани върху Григор Димитров и Цветана Пиронкова, които имат гарантирано място в основната схема (бел.ав. Сесил Каратаначева играе квалификации). Хасковлията ще започне турнира като №11 в ранглистата, но при силно представяне има отлична възможност да се завърне в Топ 10, тъй като няма да защитава точки от миналата година, когато отпадна на старта. Най-доброто постижение на Гришо в Париж е достигането до III кръг (2013, загуби от Джокович). Димитров се представи силно в предходните турнири на клей, като игра два четвъртфинала (Монте Карло и Мадрид) и един полуфинал (Истанбул).

Същото обаче не може да бъде казано за Цветана Пиронкова, която записа само две победи на червено преди битките в Париж. Най-доброто представяне на Цвети в турнира е достигане до втори кръг.

Станко Димов за в-к "Животът днес"

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини