Уникалният Кирил Пиронков: Оставям я да твори



03-07-2010 02:55 | Николай Драгиев

"Аз се дърпах, не ми се занимаваше с проблеми. Ако се прави работа, се прави по вода. Примерно единият й удар върви по вода (бекхендът), но ако към този удар се прибави нещо друго, айде да не е същото, аз още сега мога да се подпиша с две ръце, че ще има титла. Където и да е. Но без тоя удар, няма да стане."

 

Точно по този причудлив и уникален начин, треньорът на Цветана Пиронкова - Кирил описа представянето на дъщеря си на Уимбълдън и нещото, което й липсва в момента.

 

"Този удар е сложен, той болно място навсякъде. Това е най-сложният удар, той не е естествен. Когато човек трепне психически или физически, то удря първо там. Получава се така нареченото "одървяне". Понеже питате затова и онова. Всичко се крие там," обясни не по-малко загадъчно Пиронков къде са слабостите на нашето момиче.

 

На въпрос дали основният недостатък на българския тенис, Пиронков обясни, че не в треньорите е проблемът. Противно на мнение, изразено от Юлия Берберян. 

 

"Моето мнение е тъкмо обратното. Моите близки са ме чували. Не треньорът прави състезателят. Дайте ми един Меси. Аз мога да облека костюма на Гуардиола и нищо няма да се промени на всеки един голям турнир. С тези играчи, ще застана и ще ръкомахам и нищо няма да се промени. Толкова е просто. Това е мое мнение.

 

"На кой му трябва тревен корт в България? Пет минути са достатъчни да свикнеш. Аз като отида там и всеки път играя. Аз съм човек като всички останали и свиквам. Цялата работа е свързана 5 минути. Това е като да вървиш по пясък, камъни. Веднага се свиква, това е мимолетно усещане.

 

"Ние с нея със сложни работи не се занимаваме. Това не е физическа дейност, всичко е психика. Тялото е продължение на цялата тази работа. Това е мое виждане, криво и нестандартно е. Доскоро и плетях на една машина от незнам си колко години ракетите. И тя си беше шампион с нея. Не и правеше впечатление. Наскоро й влезе в главата някакъв вирус, някакви глезотии и иска специални неща. Аксесоари, аксесоари - само се отмества фокуса на състезателя

 

"Вие ме питате какво си говорим. Нищо не си говорим. Това е интимен акт между двама съперници. Как да й кажа какво да направи. Знам ли какво ще предложи съперникът? Как някой си представя това да е режисирано? Аз да й кажа да направи нещо и тя да го изпълни?! Глупости. Оставям я да твори! Подготовката ни е обща - оттам нататък каквото дойде," завърши най-нестандартният и интересен треньор в България, а може би и в света.

 

 

Чуйте интервюто с Пиронков като аудио файл в ГОНГ!

 

Фотограф: Надя Коцева  /  Източник: Sofia Photo Agency




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини