За Джак Сок е предимство, че ще срещне Рафа на "Сюзан Ланглен"



01-06-2015 09:28 | Любомир Тодоров

Последният останал американски тенисист в схемата при мъжете на "Ролан Гарос" Джак Сок излиза днес срещу деветкратния шампион в Париж Рафаел Надал в осминафинален двубой. Вестник "Вашингтон Пост" намери причина за оптимизъм преди срещата в насрочването му на втория по големина корт "Сюзан Ланглен".

Неговият подобен на ласо левичарски форхенд е един от най-добрите за всички времена. Психическата му устойчивост е всеизвестна. Във формат три от пет сета солидната му физика го откроява над останалите. Но в Париж Надал има още едно тайно оръжие: недвижимост. На централния корт "Филип Шатрие" защитните умения на испанеца намирят своя разцвет. "Там е като на "Маракана", направи сравнение преди време бившият шампион Густаво Кюртен. Това предимство може да се окаже изключително важно през тази седмица на турнира.

Надал, който прави най-слабия си сезон на клей от десетилетие, обичайно трябва да прекара останалата част от "Ролан Гарос" точно на "Филип Шатрие". Там той трябваше да играе и в понеделник срещата си срещу 22-годишния Джак Сок. Но заради дъжда в неделя и отлагането на редица мачове, Рафаел беше изпратен на по-малкия "Сюзан Ланглен".

Допълнителното пространство на "Филип Шатрие" дава възможност на Надал да прави това, което умее най-добре. Да броди метри  зад основната линия и да връща топките от ъглите, да прави дълбоки ретури с невероятния си замах и топспин и в повечето случаи да прави атакуващите тенисисти да изглеждат жалки.

"За съперника на Надал на "Шатрие" изглежда, че трябва да вложи двойно повече усилия, отколкото на останалите кортове, защото има повече пространство и той те кара да се чувстваш така, че не можеш да направиш уинър. Той достига до абсолютно всяка топка", призна световният номер едно Новак Джокович, който евентуално ще играе срещу Рафа на четвъртфинал, за който мечтае целият свят още при тегленето на жребия.

Трябва да се припомни, че Надал е загубил само веднъж в последните 10 години на "Ролан Гарос" и баланса му е 69-1. В три от пет сета на клей той е още по-впечатляващ: 92-1.

 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини