Треньор на шампиони: Веселка Лазарова



02-06-2015 12:45 | Станко Димов

С провеждането на летните Държавни първенства по тенис за юноши и девойки „Девин къп“, от БФТ подновиха рубриката „Треньор на шампиони“, посветена на специалистите, благодарение на които новите ни шампиони постигат своите победи. Днес ще ви представим Веселка Лазарова – майка и треньор на победителката при девойките Сара Маздрашка.

Преди началото на турнира на 16 годишните не бяха много специалистите, които заложиха, че Сара Маздрашка ще триумфира с титлата при девойките. Но състезателката на „ОК Спорт“ го направи със стил – без да загуби дори сет, надигравайки по категоричен начин своите съпернички. Сара дублира титлата си на сингъл с първо място и на двойки, където си партнира с Микаела Константинова.

Двоен успех, за който Сара мечтае от малка.

„Когато беше на 7 години тя категорично заяви, че тенисът е нейния живот.“, споделя майка й Веселка. Именно тя е причината Сара да заобича толкова много този спорт.

Веселка Лазарова е бивша тенисистка. С изключително много качества, в ранните си години, тя обаче избира училището пред тениса и в тийнейджърска възраст прекратява активната си състезателна кариера. Страстта към играта никога не напуска сърцето на Веселка, която продължава често да е на корта. Това е й причината Сара да се срещне с голямата си любов още когато е на 2.5 години. Родена в Бяла Слатина, Сара започва да тренира сериозно на 7 годишна възраст в белослатинския клуб.

Малцина знаят, че когато е на 7 години, лекарите забраняват на Сара да играе тенис. Завинаги. Причината? Откриват, че  едното око не функционира и има диоптър 10.

„Реално, когато е на корта, тя вижда само с едното око. Което прави постиженията й още по-специални за мен, като треньор и като майка“, коментира Веселка. Със Сара са работили в ранните и години и други треньори, които също имат заслуга в нейното израстване.

За да може Сара да се развива в тениса, семейството взима решение да напусне Бяла Слатина и да се премести в София.

Двете, майка и дъщеря, продължават упорито да се трудят, изчаквайки търпеливо моментът, в който голямата мечта –да бъде спечелена титла от Държавното първенство, ще се превърне в реалност.

„Никога не сме си поставяли грандиозни цели, но  и никога не сме спирали да мечтаем . За мен, като неин треньор най-важното е да извадя 100% от потенциала и в точния момент. Сара върви плавно в своето развитие. Изключително трудолюбива и всеотдайна, със свой собствен поглед  за играта в корта. Желанието й да се учи е огромно. Аз се уча заедно с нея. Помагаме си взаимно“, признава Веселка.

Големият пробив идва през 2015-а. В рамките на два месеца тя печели Амбинор къп до 16 г., ChampU15„Champion ball” и Държавен турнир до 18 год.  Важна промяна е въвеждането на нова фитнес програма, благодарение на която резултатите са видими, при това само за  3-4 месеца.

„Именно това е факторът, който много спомогна за повишаването на нивото й. Иначе програмата си е същата – два часа сутрешна тренировка, и около час и половина фитнес и обща физическа подготовка следобед“, разкрива Веселка.

За успехите през този сезон спомага и промяната на стила. Сара вече не играе  повдигнати топки, умело успява да разнообрази разиграванията и вече демонстрира много по-солидна психика. Като прибавим и вродената й борбеност, можем да разберем, защо именно тя е новата държавна шампионка до 16 години.

„Предимството й през целия турнир беше, че тя влезе на първенството в много силна форма, насочваше добре топката, играеше уверено от дъното на корта, използваше прецизно къси топки, сменяше ритъма и показа страхотен характер. Първите четири момичета са много добри състезателки. Беше ясно, че голямата разлика ще дойде от концентрацията и волята. Сара надделя над останалите именно с това“, обяснява Веселка.

Връзката между майка и дъщеря (състезател и треньор) е толкова силна, че Сара и дума не дава да се спомене за евентуална смяна на треньора.

„Аз съм повдигала въпроса, но тя не желае да чуе. Имаме отлично разбирателство и обратна връзка. Във всеки един момент знаем кой как се чувства. Обсъждаме, говорим си за всичко в корта и извън него“.

Веселка се грижи за развитието и на друг талант от семейството – 9-годишният Анас/Нано/, който вече може да се гордее не с една и две титли и върви смело по стъпките на кака си Сара. Въпреки сериозните успехи на своите деца, Веселка остава скромна.

„Нямам самочувствието на голям треньор. Аз се уча заедно с децата си всеки ден. За мен във всяко начинание ако правиш нещо със сърцето си, то ще се получи. Бих си позволила да завърша с един цитат на Антон Чехов „Хубавите неща се случват на тези, които вярват. По-хубавите се случват на онези, които са търпеливи. Анай- хубавите неща се случват на тези, които не се отказват.“

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини