Надал срещу Бердих - историята подкрепя испанеца



04-07-2010 08:53 | Станко Димов

Световният номер 1 Рафаел Надал ще се изправи срещу Томаш Бердих в днешния финал на Уимбълдън. Това ще бъде 11-и сблъсък между двамата, като до момента Надал води със 7-3 победи. Испанецът спечели последните 6 мача с Бердих, еключително и един на трена - през 2007 на 1/4-финал на Уимбълдън.

 

"Томас е много агресивен играч. Той притежава добър сервис и бомбени удари от основната линия", коментира Надал. "Очаквам един много, много труден мач. Когато Бердих играе добре е трудно да бъде спрян. Определено ще ми е трудно да се изправя срещу него", каза още испанецът.


"Като цяло имам 3 победи над Надал, затова мога да изкарам няколко позитивни неща от нашите сблъсъци", каза от своя страна чехът. "Да, ще се опитам да го победя за четврти път. Никога не си го бил на трева и смятам, че това е огромно предизивикателство пред мен. Моята задача е да бъда агресивен на корта и да не му позволя да си играе неговата игра", каза още 13-ият в света Бердих.


Рафаел Надал, който загуби само един от последните си 31 мача, е на път за втори път в кариерата си да спечели последователно "Ролан Гарос" и Уимбълдън. 24-годишният испанец направи това за първи път през 2008 година, като в спора за двете титли победи Роджър Федерер. Тогава Надал стана първият човек в света, който печели двата турнира последователно след Бьорн Борг, който го направи през 1980 година.


Освен това днес Надал ще се надява да стане и първият испанец в историята, който е печелил два пъти на свещената трева на Ол Ингланд Клъб (другият испанец с титла от Уимбълдън е Маноло Сантана). Любопитна подробност е, че това е 4-и пореден финал на Уимбълдън за Надал (заб. испанецът пропусна турнира миналата година заради контузия). И трите сблъсъка за титлата бяха срещу Роджър Федерер.

 

От своя страна пък Томаш Бердих се надява да стане едва вторият чех с титла от Уимбълдън, след Ян Кодес, който спечели турнира през 1973 година. През последните месеци Бердих се представя много силно. Той стигна до полуфинал на "Ролан Гарос", където отстъпи пред Робин Сьодерлинг.

 

След турнира в Париж бердих не взе участие в нито един турнир на трева преди Уимбълдън. Ако спечели в Лондон, той ще стане едва седмият състезател в историята, който вдига трофея на Ол Ингланд Клъб без да играе на трева преди това.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини