Ноле срещу Стан за 22-и път



07-06-2015 11:10 | Любомир Тодоров

Днешният финал при мъжете на "Ролан Гарос" между световния номер едно Новак Джокович и деветият в ранглистата Стан Вавринка е продължение на едно дълго съперничество на корта.

Двамата великолепни тенисисти са се срещали до момента 21 пъти. Първият им двубой е бил на чалънджър в Аахен през 2004 година, когато Ноле побеждава с 6:2, 6:3. Последната битка е още прясна в съзнанието. На полуфиналите на Откритото първенство на Австралия тази година сърбинът детронира действащия шампион Стан в епичен мач след 7:6(1), 3:6, 6:4, 4:6, 6:0.

Като цяло Новак води с 18-3 победи. Още по-притеснително за швейцареца е, че той е загубил пет от шестте мача на клей помежду им. Единственият успех на тенисиста от Лозана е бил през 2006-а в Умаг, когато... белградчанинът се отказва при 6:6 в първия сет.

Залогът и за двамата е голям. Титла в Париж днес ще направи Джокович едва осмия в историята с Кариерен Голям шлем, т.е. титли и от четирите турнира, но не в една календарна година. Преди него това са постигали Фред Пери, Дон Бъдж, Род Лейвър, Рой Емерсън, Андре Агаси, Роджър Федерер и Рафаел Надал. Нещо повече. Успех на "Филип Шатрие" ще означава, че Ноле е първият от 23 години насам започнал сезона с две титли от Шлема в Мелбърн и Париж. Номинално това превръща сърбина във фаворит и за истински Голям шлем, за което ще трябва да триумфира и на "Уимбълдън" и на Откритото първенство на Съединените щати. С четирите купи в една година могат да се похвалят само двама мъже - Дон Бъдж (1938) и Род Лейвър (1962, 1969).

Ако Вавринка спечели трофея на мускетарите в неделя, то той ще се превърне в едва петия юношески шампион от "Ролан Гарос", победил и при мъжете. Швейцарецът взе титлата през 2003 година. Последният с такова постижение беше Матс Виландер през 1988-а.


"Мисля, че ще бъда готов и възстановен за финала. Ще дам всичко от себе си на корта в неделя и се надявам това да бъде достатъчно, за да спечеля", коментира водачът в ранглистата в последните 149 седмици Новак след доиграването на полуфинала срещу Мъри вчера.

Вавринка показа уважение към съперника, но пося и съмнение в успеха му.

"Той е забележителен тази година, спечели всички големи титли и играе най-добрия си тенис изобщо. Но Новак никога не е печелил "Ролан Гарос". Може би, ако играе на най-високо ниво, ще ме победи в 3 сета. Когато аз успявам да играя в моя агресивен стил, той не се чувства добре. Така че, съм се съсредоточил върху себе си в опит да направя най-доброто", заяви 30-годишният Стан.

 

Отсега е ясно, че той няма да бъде фаворитът на публиката във финалния двубой с начален час 16:00 българско време. Той си навлече омразата на французите миналата година след финала за Купа "Дейвис" в Лил, спечелен от Швейцария. Тогава Стан направи язвителен коментар, че "петлите" са приказвали много преди срещата, докато той и Федерер са говорили на корта с ракетите си и се е видяло кой е по-добрият. Вавринка беше мощно освиркван от публиката в Париж по време на срещите му с местните любимци Жил Симон и Жо-Вилфрид Цонга.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини