Статистиката: Израстването на Пиронкова е голямо



04-07-2010 12:52 | Николай Драгиев

Израстването на Цветана Пиронкова в игрово отношение, може да бъде чудесно забелязано и в официалната статистика на Уимбълдън. Справка на Tennis24.bg показа, че българката има великолепни показатели в няколко от основните компоненти на играта.

 

Разбира се най-добри за Цвети в турнира са били нейният отличен първи сервис и... ретурът й.

 

Цвети дели 5-о място сред всички състезателки по най-много асове. Тя има 26 в 6 мача. Първа е богоравната Серина Уилямс с 89 от 7 мача. Втора е сестра й Винъс с 30 за 5 мача. Вера Звонарьова пък е четвърта с 27 от 7 мача.

 

Най-мощният сервис също логично е за сестрите Уилямс. Винъс блести с 205 км/ч, докато сестра й го е пласирала с 4 км/ч по-малко. Тук Пиронкова е трета със 189 км/ч. Така Цвети изпреварва по този показател майсторки на сервиса като Сам Стосър, Мария Шарапова и други.

 

Също така Пиронкова е спечелила 72% от точките си след първи сервис. Общо 166 точки от 229 разиграни. Това я нарежда на 16-о място според статистиката, но реалното й място в първата десетка, тъй като доста от състезателките пред нея са изиграли по-малко мачове от нея.

 

И тук идва най-показателния елемент - Цвети е първа от абсолютно всички състезателки по най-много върнати първи сервиси. За 6 срещи българката е върнала 106 такива!. Втора е другата полуфиналистка Петра Квитова със 105, а Вера Звонарьова е трета със 100, но от 1 мач повече. Серина Уилямс следва с 98. Именно този показател показва колко е напреднала Цвети при отразяването на мощните първи сервиси на противничките си.

 

Анализаторите на Острова също останаха очаровани от ретура на Цвети. За всички е безспорно, че тъкмо това бе ключът за победата й над Винъс Уилямс в четвъртфиналите, а не многото непредизвикани грешки на бившата номер 1. Коментарите бяха свързани с това, че "големите момичета" като Винъс ще имат огромни проблеми, ако другите състезателки почнат да връщат топката като Пиронкова.

 

Иначе Пиронкова е шеста и по най-много реализирани точки за пробив. Тя има 19, а лидерка разбира се е шампионката Серина Уилямс с 25.

 

Така и безпристрастната статистика показа, това което всички видяхме - в играта на Цвети Пиронкова има огромно израстване и ако тя продължи в същия дух, то нея я очакват още много поводи за радост.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини