Сбогом, Ролан Гарос, няма да ми липсваш!



11-06-2015 17:16 | Любомир Тодоров

След края на турнира от Големия шлем "Ролан Гарос" миналата неделя се появиха редица анализи. Много добър коментар написа за Tennis24.bg моят колега и приятел Ники Драгиев.

Да, кулминацията на сезона на клей беше изпълнена с вълнуващи двубои, качествен тенис и много изненади. С възторг и трагедия.

Бях решил да подмина многото гафове на организаторите, но не издържах, след като прочетох какво е казал директорът на турнира от Големия шлем Жилбер Изерн по повод оплакванията на участниците от състоянието на кортовете в комплекса.

"За първи път от дълго време насам получихме жалби за кортовете. За съжаление трябва да призная, че покритието на "Ролан Гарос" не беше най-доброто на света. Ще направим всичко, за да не се повтаря това", каза функционерът пред "Екип". И точка. Никой не е виновен, какво толкова всъщност е станало?

Проблем с неравности на корт би предизвикал скандал дори на фючърс, какво остава за върха на цялата тенис пирамида. Само си представете, че на голям турнир в България имаше подобно покритие. Щеше да има вой от страна на супервайзорите на турнира, от всички делегирани от ITF/ATP/WTA на състезанието, недоволството щеше да се подеме от медиите. Щяхме да бъдем сочени с пръст и гълчани като лоши домакини. Но щом е в Париж, значи всичко трябва да бъде подминато с аристократично махване с ръка.

Гафовете на турнира от Шлема започнаха от самото му начало. Бъдещият шампион Стан Вавринка изрази възмущението си от статия на официалния сайт, която коментира развода му. Друг е въпросът, че швейцарецът оповести раздялата с майката на дъщеря му Илам с открито писмо до медиите. Но Стан беше прав, че в официалния сайт се очаква да намериш тенис информация, а не жълти текстове.

Няма да забравя как във второто издание на Турнира на шампионките в София човек от отдел комуникации на WTA изпадна в потрес, че в портрета на Симона Халеп за официалната програма имало изречение, че румънката е претърпяла операция за намаляване на бюста. И то беше премахнато, все едно е някаква тайна или Халеп не разказва за това си решение в доста интервюта.

За подобен текст, в който даваме акъл за личния живот на някоя от тенис звездите, сигурно официалният ни сайт щеше да бъде закрит. Това в сферата на предположенията и шегата.

Това е все пак безобидно. Но фенът, който влезе спокойно на корта и потупа Роджър Федерер с молба да си направят селфи след мача му от първия кръг на "Филип Шатрие", си беше реална заплаха и показа некомпетентността на охраната. Дипломатичният Роджър този път не сдържа гнева си и нарече инцидента "недопустим нито след официален мач, нито след тренировка".

Реакцията на организаторите отново беше странна. Изерн призна, че ситуацията не е била нормална. Но добави и следното.
"Имаше грешка на един от охранителите, но това не означава, че е нужно да реорганизираме цялата система, защото тя е наложена, проверена и като цяло работи нелошо. Инцидентът с Роджър не говори за висока степен на опасност за играчите. Ако този юноша изглеждаше агресивен, той не би се добрал до корта. Разбрахме, че това е просто едно момче и не искахме да му навредим. Но и реакцията на Федерер е разбираема"

Как се гарантира сигурността на корта в турнир от Шлема и какво пречеше на момчето да е въоръжен последовател на маниака Гюнтер Пархе, решил да нарани Роджър? И забележете: такова нахлуване не става за първи път по време на "Ролан Гарос". Т.е. има системни пропуски, които не се отстраняват.

С опасност за живота беше и инцидентът с отчупилата се част от табло, което рани зрителка по време на четвъртфиналната среща между Цонга и Нишикори и заради който двубоят беше спрян за повече от половин час. Никой не е застрахован от подобен проблем, но не стана ясно кой, кога и как е проверил надежността на въпросното табло. Слава богу, че и този път беше "малкият дявол".

Но пак си помислих ако нещо подобно се беше случило в България, независимо на състезание по какъвто и да е спорт, щяха да ни накарат още да се червим и да ни дават за пример на лоша организация.

Като човек, израснал във франкофонска среда, обичам Париж и Франция. Но "Ролан Гарос" все повече се превръща в анахронизъм в Големия шлем. С липсата на осветление на кортовете, с все още нереализирания проект за подвижен покрив на "Филип Шатрие", с вечно спираното разширение на комплекса.

Не съм почитател на арогантния стил на милиардера Йон Циряк, но е прав, когато постави въпроса защо не дават на Мадрид да организира турнир от Шлема, след като разполага с необходимите средства, гаранции и база в "Каха Махика" с три корта, които могат да се покриват при дъжд, което няма в нито едно състезание от Голямата четворка.

Но Комитетът на Големия шлем никога няма да допусне изваждането на велик турнир като парижкия. Значи остава да се надяваме да се направят бързи изводи и подобрения, за да не се повторят и догодина същите гафове и да си спомняме само за хубавите тенис двубои.

 

Любомир Тодоров

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини