ВИДЕО: Надал вече е "Кралят на клея и ... Уимбълдън"



04-07-2010 18:34 | Николай Драгиев

Рафаел Надал отново покори Уимбълдън. Световният номер 1 удивително лесно надви и Томаш Бердих с 6:3, 7:5, 6:4 и за втори път триумфира на свещената трева в Лондон. Това е осми трофей от Големия Шлем за Рафа, който след него вече не е просто "Краля на клея", а "Краля на клея и Уимбълдън".

 

Това е така, тъй като Надал е единственият човек в историята, който два пъти печели последователно "Ролан Гарос" и "Уимбълдън". През 1980 г. това постижение има и Бьорн Борг.

 

В колекцията на Рафа засега липсва само едно нещо - титла на US Open, но и това е поправимо. При това още този сезон. Освен титли от останалите три турнира в Шлема, испанецът има и олимпийска титла от Пекин 2008 г.

 

В първия сет на днешния финал Надал бе безгрешен. Той проби за 4:3, а след това постигна и втори пробив, който затвърди преднината му. Така след 34 минути той дръпна в резултата с 6:3.

 

Втората част бе по-равностойна. Бердих повиши нивото си на игра и особено това от сервис. Заби 7 аса, бе равностоен, но се провали в последния си сервис гейм преди тайбрека. В него той даде на Надал 3 точки за пробив и оттам нататък всичко бе ясно - 2:0 сета за Надал.

 

За никой не бе тайна, че Надал ще е шампион след 2:0. Дори в Уикипедия бяха отразили Рафа като шампион, далеч преди мачът да е свършил.

 

В третата част Надал стигна до мачбол при 5:4 и го реализира с блестящ минаващ удар. Това 31-а победа от 32 мача за Надал от месец април насам. 

 

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ ОТ ТРИУМФА НА РАФАЕЛ НАДАЛ!

 

Оттук нататък през сезона е почти изключено Надал да загуби първото си място в ранглистата. Той вече се класира за финалния "Мастърс" на най-добрите 8 в Лондон, който се провежда през ноември.

 

Рафа има 14 поредни победи на трева и общо рекорд от 40 успеха и 8 загуби. 

 

Добра новина има и за подгласника Томаш Бердих. От понеделник той ще бъде номер 8 в ранглистата, което е рекорд за него.

 




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини