5 любопитни факта за Гарбине Мугуруса



10-07-2015 13:57 | Станко Димов

Гарбине Мугуруса ще излезе в събота на първия си финал от турнир от Големия шлем. Тя ще спори за трофея на Уимбълдън, а нейна съперничка ще бъде 5-кратната шампионка в турнира и световна №1 Серина Уилямс.

Мугуруса си гарантира място в двубоя за трофея, след като на полуфиналите се наложи в три сета над бившата финалистка в турнира Агниешка Радванска. Само на 21 години, Гарбине Мугуруса има обещаващо бъдещи и по всички личи ще бъде една от следващите големи звезди в женския тенис. Представяме ви пет любопитни факта за Мугуруса, които може би не знаете.

Тя е от Венецуела

Мугуруса е родена в Каракас, Венецуела на 8-ми октомври 1993-та година. Баща й е испанец, майка й венецуелка. На 6-годишна възраст тя и семейството й се местят да живеят в Барселона, където в продължение на десетилетие тя усъвършенства уменията си на корта в прословутата академия на бившия шампион от „Ролан Гарос” Серхи Брухера. В края на миналата година Мугуруса бе принудена да избира за коя държава да играе, предвид предстоящите Олимпийски игри в Рио де Жанейро. Раздвоена между страната, в която е родена и тази, в която е израснала, Мугуруса в крайна сметка избира да играе под испански флаг.

„Това беше много трудно решение за мен”, разказва Мугуруса. „Беше деликатно, защото имам емоционални връзки и с двете страни. В кръвта си аз съм както от Венецуела, така и от Испания. Държа и двете страни в сърцето си. С подкрепата на семейството ми, аз реших да се състезавам за Испания. Искам да имам чувството, че не играя само за себе си, а и за цялата нация. Искам да благодаря на федерациите по тенис на Испания и Венецуела, които ми оказаха невероятна подкрепа през годините. В същото време се надявам, че феновете във Венецуала също ще се подкрепят, въпреки, че избрах да играя за Испания”.

Тя изигра първия си двубой на тревен корт преди едва 3 години

Много малко хора могат да се похвалят с финал на Уимбълдън, при положение, че са изиграли първия си двубой на тревен корт преди 3 години. За първи път Мугуруса стъпва на трева през 2012-та година в Бирмингам, където претърпява загуба в първи кръг от Кейси Делакуа. Пред US Today испанката обяснява опита си на трева така: „Никога не бях играла на такава настилка в Испания и когато за първи път стъпих на корта си казах, че никога няма да се върна отново на трева. Просто мислех, че не мога да играя на такъв корт”.

Тя вече е побеждавала Серина в турнир от Големия шлем

Това няма да бъде първият случай, в който Мугуруса и Серина Уилямс ще се изправят в двубой от турнир от Големия шлем. Нещо повече – до момента двете имат 3 двубоя, всеки един от които в турнир от Шлема – два пъти на Australian Open (2013, 2015) и веднъж на „Ролан Гарос” (2014). Именно в Париж Мугуруса успява да победи Уилямс с 6:2, 6:2 във втори кръг и поднася една от най-големите изненади в турнира.

След победата си над Уилямс, тя каза следното: „Това е сбъдната мечта. Още от дете мечтаех да играя срещу Серина Уилямс на централния корт. Днес тази мечта се превърна в реалност и мисля, че се справих доста добре”.

Тя няма да си направи селфи с Джъстин Бийбър, обича да танцува, пее и готви

За разлика от друга от новоизгряващите звезди на женския тенис Южени Бушар (която се представя отчайващо през 2015), Мугуруса е категорична, че никога няма да си направи селфи с Джъстин Бийбър. В интервю за Sports Illustrated 21-годишната тенисистка признава, че ако има възможността да избере известна личност, с която да се снима, това ще бъде Бионсе. Ето какво споделя още за живота си извън корта:

„Обичам да танцувам, да пея, да готвя и моя iPad. Готвя само сладки неща, всичко със захар, без никаква сол. Кексчета и сладкиши, това са моите специалитети”, разкрива Мугуруса.


Тя ще се присъедини към рядка компания на Уимбълдън

Мугуруса е едва третата испанка в Оупън ерата, която достига до финал на Уимбълдън. За последно това стори Аранча Санчес Викарио през 1996-та. Кончита Мартинес пък е единствената испанка, която е печелила турнира в „Он Ингланд Клъб”, след като на финала през 1994-та победи Мартина Навратилова.

Стилът на игра на Мугуруса не само на Уимбълдън, но и от началото на кариерата й е всичко друго, но не й типичен за представителка на Испания.

Въпреки, че има всички данни да играе добре в защита, Мугуруса е изключително агресивна и търсеща атаката тенисистка. При всяка една възможност тя прави крачка напред в корта и търси завършващ удар. Със своите над 182 см височина тя лесно придава сила на удара си, което ще й бъде от изключително значение в събота срещу Уилямс.

Източник: live-tennis.com.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини