Битката на титаните, епизод №40



12-07-2015 10:40 | Любомир Тодоров

С изиграването на 129-ия финал при мъжете на Уимбълдън на 12 юли, ще бъде поставена поантата на най-стария и най-престижен тенис турнир в света. В 16 часа наше време на централния корт на "Ол Инглънд клъб" ще се появят изцяло в бяло световният номер едно Новак Джокович и подгласникът му Роджър Федерер.

Въпросът на деня (с повишена трудност) е дали сърбинът ще затвърди хегемонията си този сезон с трета титла от състезанието, или швейцарецът ще остане сам на върха на класациите с осма купа на тревата в южната част на Лондон.

Двамата джентълмени ще се срещнат за 40-и път, което прави тяхното съперничество най-продължителното след Джокович - Надал (42 мача). Роджър води с 20-19, но за мнозина Ноле е фаворит за титлата.

Самото достигане на първите двама до финала в Лондон не е изненада. Това се случва за трети път в последните пет години, след Мъри - Джокович 3:0 сета през 2013 г. и Джокович - Надал 3:1 през 2011 г. Интересен е фактът, че Федерер никога не е печелил Уимбълдън като втори поставен. Първият му успех през 2003 година дойде, когато беше №4 в схемата. В следващата петилетка Маестро Роджър печелеше като световен номер едно. Седмата купа дойде през 2012 година, когато беше трети.

Новак се надява да повтори резултата от миналата година, когато надделя над Федерер в монументален финал след 6:7, 6:4, 7:6, 5:7, 6:4. Тогава в четвъртия сет многодетният баща от Базел спаси шампионска точка, а после успя да вкара двубоя в пета част, въпреки че белградчанинът беше определян като явен фаворит за титлата.

В навечерието на финала на 12 юли двамата имат своите поддръжници. В ложата ще ги наблюдават уимбълдънските богове Бьорн Борг и Род Лейвър. Ник Болетиери нарече вчера Джокович "съвършената тенис машина". Ден по-рано Матс Виландер определи Федерер като "най-великия в историята".

Тази година двамата тенис титани вече изиграха три финала. Роджър спечели в Дубай, но после Ноле триумфира в Индиън Уелс и Рим. Представянето им до момента на Уимбълдън дава известно предимство на Федерер. Той е изкарал на корта 3 часа по-малко в досегашните си 6 двубоя, печелеше по-лесно мачовете си. Рекордьорът по титли от Големия шлем допусна един-единствен пробив по пътя си (срещу Жил Симон на четвъртфинала), което показва ефикасността на сервиса му. Като цяло швейцарецът играе много по-агресивно и излиза често на мрежата, което при съвършените му волета носи успех.



Краля на ретура Джокович пък беше тестван от Кевин Андерсън, но оцеля от 0-2 сета. Той е допуснал 5 пробива в последните 2 седмици, но пък е спасил цели 20 брейк пойнта. Не е за подценяване и фактът, че сърбинът е почти 5 години по-млад от съперника си.

 

Неизбежно е разглеждането на финала Новак Джокович - Роджър Федерер като продължение на съперничеството Борис Бекер - Стефан Едберг. Треньорите на двамата големи изиграха три поредни финала на Уимбълдън между 1988 и 1990 г. Мощният тевтонец "Бум-бум" срещу елегантния скандинавец. Срещите им бяха винаги с голям заряд. Като цяло Бекер има положителен баланс в мачовете помежду им (25-10), но в Лондон хегемон беше Едберг. Шведът спечели титлата през 1988-а, а през 1990 г. записа дефакто последния си успех срещу германеца след 6:2, 6:2, 3:6, 3:6, 6:4 в незабравим финал на "Ол Инглънд клъб".

Вижда се влиянието на Борис и Стефан върху Ноле и Роджър. Тези дни виждаме опитите на сърбина да играе по-атакуващо, да печели повече точки след начален удар и не на последно място опитва атрактивни плонжове, макар и не често. Седемкратният шампион пък показва забравената класика "сервис-мрежа" като в най-добрите години на своя ментор.

Ако ме попитате кой ще спечели, ще отговоря както на един мой приятел, отличен тенис треньор, преди миналогодишния финал на Уимбълдън. "Сърцето казва: Федерер, разумът нашепва: Джокович"

Остава да очакваме да се насладим на един епичен двубой, за който ще се говори още дълго време.

Любомир Тодоров

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини