Пиронкова стана милионерка след живот в мизерия



16-07-2010 13:37 | Николай Драгиев

Тези дни всички българи, дори тези които не се интересуват от тенис, научиха името на пловдивчанката – Цветана Пиронкова. 22-годишната девойка успя да сътвори най-голямата сензация, не само в своята кариера, но и на аристократичния „Уимбълдън”- най-стария турнир в света по тенис на корт.

 

С точките и парите, които спечели в Лондон, Цеци ще се нареди сред първите 35 най-добри в света, а банковата й сметка тепърва ще набъбне със сериозна сума. Официално вече със състезанието в английската столица, както и с останалите спечелени пари от началото на кариерата й 

 

Пиронкова стана милионерка в зелено, но си остава все така скромна в живота.

Единствената по-голяма покупка, която си е позволила за себе си, бе миналата година - купи си двустаен апартамент в Пловдив. Чак тогава тя си взе и домашен любимец – куче, за което да се грижи сама. По време на турнири четириногото е на отглеждане от семейството й. Самата спортистка пази ревностно личния си живот.

 

Тя се моли на Господ да не се влюбва,

 

за да не попречи това на кариерата й. Никой със сигурност не знае за нито едно нейно гадже. Самата Цветана е средното от трите деца на Кирил и Радосвета Пиронкови - най-талантливото и амбициозното. За нея казват, че е типична зодия Дева – преследва целите до дупка и е много аналитична с цялостен поглед върху играта. Отраснала е с много лишения и затова днес цени парите и помага финансово на цялото си семейство. Баща й Кирил е гребец и повече от десет години се занимава с тренировките на трите си деца – баткото Енчо, Цеци и по-малката й сестра Елисавета.

 

В миналото единствено майката работи и издържа и четиримата – тя е треньор по плуване. И до днес с моминското си име Радосвета Чанкова фигурира като шампионка по плуване с неподобрени все още републикански рекорди. Като малка Цветана има само два екипа за тенис, които не са фирмени – най-обикновени бели фанелки и къси панталони. И докато останалите деца се чудят дали да сложат „Найк” или „Адидас” на тренировка, Цеци си сменя двата единствени комплекта. Просто защото такива са възможностите на семейството.

 

Термобек, в който да прибира ракетите си, получава чак когато е вече поотраснала и тръгва по турнири. Пази го години наред, тъй като й е единствен. Първоначалният му цвят преди няколко години отдавна не можеше да се различи от никой, докато българските представители на HEAD не започнаха да я спонсорират със сакове и тенис ракети, а „Лотто” да се грижи за облеклото й. Но Цветана никога не се е оплаквала, защото знае две и двеста.

 

“Наложи се да продадем и колата, но никой не съжаляваше”- признава в малкото си откровения пловдивчанката. Тъй като фамилията няма пари за състезания докато е малка, тя играе през цялото време на кортовете в родния Пловдив. Бизнесмен от същия град забелязва желанието на малкото дете и вижда плачевното финансово състояние на семейството. Така подпомага малката за известен период от време. По-късно вече започват състезанията за жени, но родителите отново едва успяват да свържат двата края.

 

“Наложи се да продадем картините на дядо ми по бащина линия – Енчо Пиронков, които ни беше подарил, и то на няколко път”- споделя днес тенис звездата. Другия дядо, пък по майчина линия, продава декари земя около града на тепетата, за да успеят все пак да се справят и да не спира тренировъчния процес. Но и тези пари бързо свършват. Точно този дядо е човекът, който води Цеци на първите й турнири, окуражава я от трибуната и си остава най-върлия й фен. Затова тя го обожава и до днес. Близките на спортистката не признават публично през какви трудности са минали, за да стане днес Цветана Пиронкова най-добрата българска тенисистка. Случвало се е на турнири в чужбина, придружена от баща й Кирил, да играе на състезания и да

 

няма пари за нощувка в хотел.

 

Тогава двамата отиват на летището и се правят, че чакат самолет, а всъщност нощуват там. На следващия ден пловдивчанката отново се състезава и пак нощува на летището. На друго състезание им свършва бензинът в колата и те чакат няколко дни, докато някой спре да им помогне, защото отново парите им са свършили. Носят си сандвичи, които майка й е направила, за да харчат по-малко, но да успеят да пробият в големия тенис.

 

И когато никой не вярва, че това ще се случи, във възможностите на Цветана вярва единствено семейството й. Майката и бащата обикалят заможни хора, за да пробват да намерят спонсорство за талантливата си щерка, но без никакъв резултат. Отказват им богати хора в Пловдив, в София навсякъде. Но днес всички й се пишат приятели. „Тя е нашето предприятие”, шегува се майката на Цеци. В момента родителката я придружава на „Уимбълдън” и изживява приказката заедно с дъщеря си. За да успее Пиронкова,

 

всички членове на семейството й са се включили в подготовката й.

 

Нейни спаринги са брат й и братовчед й, понякога и сестра й. Още първите пари, които печели по време на първото си състезание за жени, тя харчи за телевизор. Преди две години семейството взе „под аренда” няколко корта от „Локомотив” Пловдив на Гребната база и прави свой клуб – „Пиронкови”. Самата тенисистка обаче споделя, че мечтае в бъдеще да спечели достатъчно пари, за да направи академия, която отново да носи фамилията на семейството й. 

 

Живка АНГЕЛОВА, БЛИЦ




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини