Преди големия финал в Ню Йорк



13-09-2015 12:26 | Test User

Новак Джокович и Роджър Федерер ще се изправят един срещу друг на финала на US Open 2015. Лидерът в световната ранглиста и подгласника му се познават отлично, като до момента са се срещали впечатляващите 41 пъти, в които швейцарецът води с 21:20 победи. За последно те премериха сили в края на миналия месец на финала на „Мастърс 1000” турнира в Синсинати, когато успехът отиде на сметката на Федерер. Последният им финал в Шлема пък бе през лятото на Уимбълдън, където шампион стана Новак Джокович. 

Историята ясно говори, че „домът” на съперничеството на Федерер и Джокович са именно кортовете във „Флашинг Медоуз” в Ню Йорк. Двамата имат общо 5 двубоя Голямата ябълка, повече отколкото на която и да е друга арена по света. Първият им сблъсък в Ню Йорк е на финала през 2007-ма година. Тогава Федерер, който е в пика на кариерата си, се справя с 3:0 сета над талантливия Джокович. В следващите 4 години те неизменно отново се срещата на US Open, този път на полуфинали, като си разменят по 2 победи – Федерер се налага през 2008 и 2009, а Джокович през 2010 и 2011. 

Част от тези срещи са паметни. През 2009-та Федерер прави прословутия „хот-дог” и разминава излезлия на мрежата Джокович, а 2 години по-късно Джокович спасява по уникален начин 2 поредни мачбола, изправя публиката на крака, след което съумява да направи пълен обрат и да спечели мача. 

„Чувствам се подготвен. Искам да извървя и последната стъпка и да спечеля трофея. Знам, че няма да бъде лесно, защото ще се изправя срещу велик опонент, но аз съм доволен от моята игра и вярвам, че ще имам своите шансове в двубоя”, коментира Джокович в навечерието на срещата. „Няма как да бъда недоволен от играта си през последните месеци. След Уимбълдън си взех по-дълга почивка и мисля, че това беше изключително правилно решение.

Играх добре в Синсинати, играя добре и тук. Ако сервирам добре и бъда агресивен мога да спечеля. Новак е най-трудният опонент в момента, не случайно заема първото място в света. Очаквам да се получи страхотен финал”, коментира от своя страна Федерер. За швейцареца това ще бъде първо участие на финал в Ню Йорк от 2009-та година насам, когато той отстъпи в двубоя за трофея пред Хуан Мартин дел Потро. Общо в надпреварата Маестрото има спечелени 5 титли. От своя страна Джокович е шампион през 2011-та, но има и 4 загубени финала. 

Финалният мач на US Open по програма ще започне не преди 23:00 часа тази вечер. Неприятната новина е, че метеоролозите дават сериозен процент възможност за дъжд, който може да осуети дългоочакваната битка.  Ако спечели титлата, Роджър Федерер ще подобри собствения си рекорд и вече ще има 18 трофея от турнири от Големия шлем. За Джокович пък това би била 10-та Мейджър титла.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини