Скритите фаворити на US Open 2010



17-07-2010 02:14 | Николай Драгиев

 

Наскоро получихме две добри новини преди сезона на твърди кортове в Америка. Една от тях дойде от аржентинското градче Тандил. Другата бе произведена от Анди Родик.

 

Първата ракета на САЩ прие специалната покана от организаторите на турнира от сериите "Мастърс 250" в Атланта, който започва следващата седмица. Страхотно е, че в Атланта отново има тенис турнир, а всички знаем, че там са най-лудите фенове на играта в страната.

 

Хубаво е, че звезда като Родик подкрепи организаторите в тяхното начинание и така допълнително подобрява имиджа на U.S. Open Series, които и без това са една чудесна идея.

 

Последните изказвания на Дел Потро, че ще се върне в игра за двубоя на Аржентина за Купа "Дейвис" (който е току след US Open) е наистина приятна изненада. Само преди седмици се смяташе, че аржентинецът няма шанс да се появи въобще до края на годината в игра. Самият Дел Потро подхрани и надеждите, че може и да опита да защити титлата си на "Флашинг Медоуз", обявявайки: "Купа "Дейвис" е добър вариант за завръщането ми. Да се надяваме обаче, че това ще се случи по-рано."

 

Можем да търсим нещо сходно в тези две новини. Може да е нелепо, но е забавно да помислим в тази насока. Нека си спомним, че аржентинецът бе загубил и шесте си мача с Федерер преди август миналата година. След това обаче той триумфира в Ню Йорк тъкмо срещу швейцареца. Той затвърди превъзходството си като победи Федерер и на заключителния "Мастърс" на 8-те най-добри.

 

Рафаел Надал също бе спечелил 4 поредни срещи с Хуан. Само че Дел Потро си го върна с три успеха поред на твърди кортове. Посланието, което той отправи към тенис-доминаторите, бе ясно: Тенисът има нов лидер, особено на твърда настилка.

 

Самият профил на Дел Потро като цяло се оказа успешен срещу най-добрите в последните години Надал и Федерер. Именно на тази платформа развиваха играта си Робин Сьодерлинг и Томаш Бердих, които също показват огромен напредък. Ужасяващата контузия на Дел Потро в китката на практика разчисти пътя на Федерер и Надал да грабнат титлите от Шлема до този момент от годината.

 

Няма как да знаем какво е бъдещето на Делпо. Психологическото състояние и рутината са два от най-важните фактори в тениса. Няма как да очакваме автоматично Дел Потро да си върне формата от преди контузията. Това е дълъг процес, а крайният резултат никак не е сигурен. Просто попитайте Жюстин Енен и Ким Клайстерс. Хуан обаче е само на 21 години и младостта и глада за успехи ще го дърпат нагоре.

 

От всичко казано дотук, дивиденти може да извлече ... Анди Родик. Просто, защото Родик има ужасяващи резултати срещу Федерер и Надал (комбинирано той има 5 победи и 24 загуби срещу тях). Срещу Дел Потро Родик е загубил и трите си срещи до момента, но и в трите двубоите бяха крайно завързани.

 

Не се опитвам да си измислям история, която да звучи удобно за Родик. Поставете се на негово място обаче. С кого би искал да играе той на един евентуален финал на US Open: Федерер, Надал или Дел Потро?

 

А в случай, че Дел Потро успее да разчисти от пътя му Надал и/или Федерер, още по-хубаво. Това ще направи мисията на американеца по-малко невъзможна.

 

Разбира се този сценарий е построен върху много условности и фрази "ако". Това обаче е най-добрият възможен вариант за американския тенис фен в днешно време...

 

 

Питър Бодо, Tennis.com




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини