България кандидатства за АТР турнир с новия тенис център



01-10-2015 12:23 | Tennis24.bg

Новият тенис комплекс в София, за който министърът на младежта и спорта Красен Кралев съобщи във вторник, ще струва между 30 и 35 милиона лева. Инвеститор на проекта, който ще се реализира чрез публично-частно партньорство, ще е турската компания "Гаранти Коза", която спонсорира Турнира на шампионките в зала "Арена Армеец".

По план комплексът трябва да бъде построен на мястото на стадион "Юнак", който е в активите на държавното дружество "Национална спортна база" ЕАД. Той ще бъде на три нива, с четири покрити и четири открити корта, с подвижен покрив, който се прибира за пет минути. Капацитетът му е за 4000 седящи места, 1400 от които във ВИП зоната. Подробностите около изграждането на тенис центъра даде спортният шеф в предаването "Лице в лице" по bTV.

"Гаранти Коза" построи огромен тенис център в Истанбул. Стратегически този проект е много важен за инвеститора и за цяла България. Само у нас не се научихме, че от спортно съоръжение се печели". Така Кралев отговори на въпроса, защо турската компания е решила да инвестира у нас.

"Скандал няма, но тенис център ще има, мисля аз", отговори министърът на въпроса има ли конфликт с главния архитект на София Петър Диков. Ден по-рано той заяви, че проектът няма да се случи. Диков се аргументира с факта, че стадион "Юнак" е част от парковата площ на Борисовата градина и "няма как да има строителство в нея".

"Ако има проблем с мястото, ще се намери друго. Този тенис център ще стане само след широка обществена дискусия и подкрепата на столичани. Не мисля, че главният архитект Петър Диков може да се произнася, преди изобщо да е видял проекта. Искам много ясно да заявя, че на този терен няма как да има друго освен спортно съоръжениe", отсече Кралев.

В предаването министърът на спорта обяви още, че България кандидатства за домакинство на турнир от календара на АТП, като и за този проект "Гаранти Коза“ има желание да бъде генерален спонсор.

"Ще направим всичко възможно да бъдем домакини на турнир от АТП веригата. Чакаме да се произнесат по нашата апликация. Ще бъде изключително важно и добре за България да организира такъв турнир. Трябва да покажем, че страната ни може да бъде домакин на състезание от такъв ранг", заяви спортният шеф.

Той бе категоричен, че строежът на новия тенис център не е обвързан с домакинство на турнир от АТП. "Надявам се да вземем турнира, още преди комплексът да е готов", каза министърът.

Относно решението на Григор Димитров да не играе за България за Купа Дейвис, Кралев каза следното: "Аз не мога да се сърдя на Григор. Всеки има право на избор. Той си има екип, който преценява как да играе, къде да участва, на кои турнири. След всяко решение има взаимоотношение с обществеността и тя или го приема, или го отхвърля. Националната фланелка е много тежка. Всеки има различен мотив (коментира и отказите на Димитър Бербатов и Матей Казийски). Обществото преценява дали този мотив е достатъчен или тези спортисти да бъдат критикувани. Самите журналисти извадиха какво са направили тенисистите от Топ 10. Всички звезди не само са участвали за Купа Дейвис, а и в турнири в държавата си. Всеки си нови отговорност. Ние обаче трябва да им създадем условия и чак тогава да им търсим отговорност".

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини