Откровено с Надал: За титлите, славата и вярата в Бог



22-07-2010 11:37 | Станко Димов

Рафаел Надал е от най-скромните тенисисти в света. Въпреки, че през последните няколко месеца помете всичко по пътя си и се върна на върха в ранглистата, момчето от Майорка продължава да бъде повече от скромен и умерен в изказванията си. Той никога няма да откаже да отговори на няколко въпроса, без значение дали става въпрос за даден турнир или нещо от личния му живот. Какво мисли Рафа за легендите в тениса, за съперничеството с Федерер, за вярата в Бог...вижте сами.



- Мотивирали те историята? Знаеш ли с титлата от Уимбълдън какъв рекорд постигна?
- Разбира се, историята винаги оказва влияние. Да се наредя до играчи като Конърс, Агаси, Лендъл, е просто невероятно. За мен е чест да се доближа до постиженията им. Аз обаче съм на 24 години и е още твърде рано да говорим за историята. Трябва да постигна още много неща, но всичко с времето си. В момента съм много щастлив, защото имам 18 титли от Мастърс 1000 сериите и 8 от Големия шлем.



- Това не означава ли нещо за теб? На тази възраст, толкова отличия не е имал дори Роджър Федерер...

- Не, кариерата на всеки е различна. За мен е повече от специално, че отново спечелих на тревата на Уимбълдън. Такава е и победата ми на твърдата настилка на Australian Open. Надявам се да се представя добре и на US Open - там вече имам два полуфинала за последните две години. Роджър...може би за него е по-лесно, защото съм доста добър на клей, но на тази настилка има само един Голям шлем. Справям се добре и на трева. Не е така положението обаче за твърдите кортове. Има много турнири на тази настилка, 2 от които са Голям шлем, и за мен определено е по-трудно на хард.



- Все още ли се определяш като специалист на клей, въпреки че имаш две титли от Уимбълдън?
-Не, не се чувствам като специалист на клей кортове. Нито сега, нито преди години. През 2005 спечелих в Монреал, беше адски трудно. В Мадрид също съм побеждавал, а там настилката е доста бърза (в зала). Определено не играя най-добрия си тенис на твърда настилка и на трева, но мога да печеля и там. Затова мисля, че вече съм завършен тенисист. Мога да играя на всички настилки. Да, клеят ми е по-лесен, но не се смятам за специалист там. Имам 5 финала на "Ролан Гарос", но и 4 на Уимбълдън.

 

- Много хора отписват Роджър Федерер. Според теб може ли да се върне той отново на върха?
- Вижте, всички говореха така и преди две години, но какво се случи след това? Той спечели US Open, Ролан Гарос, Уимбълдън, а в началото на сезона и Australian Open. Ще видим какво ще се случи сега. Роджър е достатъчно добър играч, а има и достатъчно опит. Според мен е невъзможно някой да повтори това, което стори Федерер през последните 7, 8 години. Той все още е в големия тенис.



- Говориш за проблемите. Кои са по-сериозни, тези на корта, или тези извън него?
- За развода да родителите ми ли става въпрос?



- Не, като цяло.
- Тенисът е само игра. Може да загубиш, може да спечелиш. След това обаче...в живота ни има много по-важни неща от тениса. Убеден съм в това. Нямал съм много проблеми в личния ми живот, за което мисля, че съм извадил голям късмет.
Да. със сигурност в момента тенисът заема огромна част от моя живот. Това ми е работата. И имах няколко проблема през последните години, особено през 2009. Но се чувствам късметлия.



- Вярваш ли в Господ? Често виждаме футболистите да изпълняват различни ритуали. Молиш ли се?
- Трудно е да кажа, че не вярвам в Бог. Ще се радвам ако знам, че той съществува. Но миу е трудно да вярвам. Не знам. Прекалено лично е и не искам да говоря за това. Но ще кажа: "Ако Бог съществува няма нужда да се молиш. Ако го има, то той е достатъчно силен да прави важните неща.



- Можеш ли да опишеш славата?

- Славата те прави щастлив. Това не е да спечелиш този или онзи турнир. Славата е да се забавляваш на тренировка, да се забавляваш на всеки ден, сериозните усилия, които полагаш да станеш по-добър играч.

 




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини