Финалът на рекордьорите



22-11-2015 08:03 | Любомир Тодоров

С финала в Лондон днес между Новак Джокович и Роджър Федерер, който започва в 20 часа наше време, ще бъде поставен краят на сезона в ATP World Tour. Двамата са печелили мастърса общо 10 пъти в последните 12 години.

Който и от двамата тенис титани да спечели титлата от заключителния турнир в неделя, ще бъде поставен нов рекорд. Ако Ноле успее за четвърти пореден път да стане шампион в зала "О2" той ще стане първият с подобно постижение. Ако швейцарският ас го победи отново, ще триумфира със седми трофей, за да подобри световния си рекорд. Връх е и десетият финал на 34-годишния Маестро в състезанието на най-добрите в света. Той прави това в четвърти турнир след тези в Базел (12 финала), Уимбълдън (10) и Хале (10). Ноле стигна финал в 15-и пореден турнир, с което подобрява собствения си рекорд.

Новак и Роджър ще се срещнат за 44-и път, което е второто най-дълго съперничество в тениса след 46-те епизаода на мача Джокович - Надал. Федерер води с 22-21 като за последно победи сърбина във вторник в група "Стан Смит" със 7:5, 6:2. Иначе този сезон те са се срещали общо седем пъти като белградчанинът води с 4-3 успеха.

Джокович и Федерер играят за втори пореден път на финала на ATP World Tour Finals. За последен път дубъл на срещата за титлата в мастърса е имало през 1985-1986 година, когато чехът Иван Лендъл надигра на два пъти германеца Борис Бекер.



Шампионската купа днес ще бъде подплатена с чек и 1500 точки за световната ранглиста. Ако Роджър триумфира, той ще получи 2 228 000 милиона долара, защото ще е спечелил и петте си мача в Лондон. Успех на Новак ще му донесе 2 061 000 долара.

Общо 15 пъти финалистите на единично в мастърсите са играли преди това и в груповата фаза. За последно през 2011 година швейцарецът трябваше да победи на два пъти Жо-Вилфрид Цонга. Да видим дали може да стори същото и срещу световния номер едно.

Титла за рекордьора по трофеи от Големия шлем ще го върне на второто място в ранглистата, но шансовете на Федерер да завърши сезона на тази позиция не са много големи. Защото Анди Мъри се нуждае от 150 точки във финала за Купа "Дейвис", за да го измести пак. Това означава две победи в "живи" мачове срещу Белгия или един успех и шампионска титла на Великобритания.

Когато прожекторите осветят двамата на корта днес те едва ли ще мислят за цялата тази статистика и рекорди. Да се надяваме, че ни очаква зрелище, което да бъде запомнящ се завършек на сезона.

Джокович в Лондон 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини