Французин посвети световната си титла на парижани



23-11-2015 10:08 | Любомир Тодоров

Грегори Готие спечели световната титла по скуош при мъжете на турнира в Сиатъл, Съединени щати, с награден фонд 325 000 долара.

На финала 32-годишният французин надделя над Омар Мосаад от Египет с 11:6, 11:7, 12:10 след 58 минути игра. За Готие това беше първи успех в петото му участие в мача за определяна не световния шампион.

Той игра фантастично в мача и не показа никаква нервност. Грегори, който на европейското по скуош победи Стелиан Станков във втори кръг, беше категоричен в първите два гейма. В третия Мосаад, наричан Чука на Тор, обаче поведе с 4:0 точки и после със 7:3. Това върна спомените за финала през 2006 година, когато Готие водеше с 2-0 гейма срещу Дейвид Палмър, но пропиля пет мачпойнта и загуби.

Този път хладнокръвният майстор от Екс-ан-Прованс не трепна. Той изравни резултата и спечели в продължението, след което вдигна триумфално ръце просълзен. Грег се връща и като №1 в ранглистата от 1 декември.

"Невероятно е, нямам думи да опиша чувствата си. Подобре късно, отколкото никога. От дете мечтая да стана световен шампион. Може би преди чувствах прекалено много напрежение върху себе си", призна първенецът на планетата.

Готие отдаде и почит на загиналите и ранените в атентати в Париж на 13 ноември и посвети трофея си и на тях.

"Сърцата на всички французи по света бяха разбити. Много хора дойдоха по време на турнира да ми изкажат съболезнования и подкрепа. Терорът не може да ни спре. Днес също имаше битка, но тя беше с уважение към съперника на и извън корта. В началото на турнира страдах много за жертвите в Париж. На четвъртфинала вече се бях мобилизирал и се съсредоточих върху играта. Бях заобиколен от приятели и успях да спечеля", завърши Грегори.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини