Монфис: Време е да пробвам Григор и на ФИФА 2015



29-11-2015 22:36 | Tennis24.bg

Един от най-атрактивните играчи в мъжкия професионален тенис - французинът Гаел Монфис, бе в България, където взе участие в демонстративен мач с най-добрия ни играч Григор Димитров. Монфис загуби с 3:6, 4:6 в зала "Арена Армеец" в София, като двамата сътвориха страхотен спектакъл пред 12 000 зрители. 29-годишният французин даде интервю за предаването "Код Спорт" по ТВ плюс.

- Мосю Монфис, добре дошъл в България. Как се съгласихте на този мач след толкова дълъг - сезон? Нямахте ли нужда от ваканция?
- Организацията стана преди доста време и не съм се замислял за това. Григор ме попита и каза, че събитието ще е доста специално, да играем мач в София пред неговата публика. Каза ми повече неща за характера на двубоя, за страната... Той е добър приятел и аз с удоволствие приех.

- Наскоро коментирахте, че 2015-а не е най-добрата година в кариерата ви, меко казано.
- Не, определено, не!

- Какво си пожелавате за следващата тогава?
- Със сигурност да е много по-добра във всяко отношение. Най-вече да съм по-спокоен на корта, по-концентриран. Трябва да играя и да се представя по-добре, особено в големите турнири.

- Вероятно трябва да победите и Новак Джокович, за да стигнете до финалите в тях. Но може ли някой изобщо да го направи?
- Със сигурност ще трябва да го бия, той винаги е на пътя ти към финала. За да спечелиш турнир, трябва да минеш през него. А той е почти непобедим. Невероятен е.

- Ако трябва да изберете само един турнир...
- "Ролан Гарос"!

- Щяхме да ви питаме за олимпиадата, защото следващата година е олимпийска...
- "Ролан Гарос", Откритото първенство на Франция. Без съмнение. Това е турнирът, който искам да спечеля. Знам, че е олимпийска година. Но моята мечта от дете е тази. Откритото първенство на Франция по тенис е една от най-големите прояви въобще в моята родина. Това е, което искам да спечеля.

- Наричат ви шоумен, "изключително атрактивен"… Наскоро Роджър Федерер каза, че би си купил билет да гледа мач по тенис, в който играете вие. Толкова хората харесват вашето шоу. Но това ли е наистина Гаел Монфис – шоумен?
- Никога не съм се замислял над такива думи... Нито пък чета или обръщам внимание на тези неща. Аз съм просто един млад човек. Готин тип и такъв, който обича да се забавлява. Мисля си, че съм добър играч, имам талант за тази работа. Все пак стигнах до номер седем в света, а колко са хората, които могат да ко кажат. Дълго време се задържах в Топ 15, надявам се скоро пак да съм там. Даже и в Топ 10. Така че нещата не са само шоу.

- Приписват ви фразата: "Аз съм дете на Карибите, как може да гледам сериозно на живота". Наистина ли сте го казал или е по-скоро прикачено към вас изречение от медиите?
- Не, не го казах точно по този начин, не и с тези думи. Но със сигурност съм казвал много пъти, че съм с произход от Карибите в смисъл, че ние сме отгледани и възпитани по различен начин. Хората от този регион са по-спокойни и небрежни, гледат на живота ведро и усмихнато. Но можеш да си едновременно и европеец, с дисциплината и различното мислене, и да си дете на Карибите с любовта към живота в по-безгрижен вид. По-малко от двете, това е нужно.

- Кое е най-силното ви оръжие на корта? Някой специален удар, който владеете по-добре от останалите? Тактика? Физика, атлетизъм...?
- Когато съм добре физически, съм много труден за побеждаване. Когато ми върви играта, в настроение съм и в добра форма, моят форхенд е един от най-добрите. Много затруднявам съперника с него. Но смятам, че владея доста оръжия и удари. Разнообразен играч съм.

- Тук сте с Григор Димитров, който е ваш приятел. Колко е добър той и колко добър има потенциал да стане в тениса?
- Много е добър. Аз съм честен човек и не бих седнал тук пред вас да ви говоря празни приказки само, защото съм дошъл в София и съм приятел на Григор. Наистина, откровено мисля, че той е много добър и има огромен потенциал на корта. Много е талантлив, вероятно е сред Топ 5 на талантите в света. Миналата година бе невероятна, стигна до номер седем или осем в света... Бе много близо да бие Новак на онзи полуфинал на "Уимбълдън", а това щеше да е велико. Да, той има невероятни умения и талант. Ако трябва да посоча някой от тази група – хората с потенциал, от които се чакат големи неща и спечелването на поне един турнир от "Големия шлем", със сигурност бих посочил Григор.

- Какъв съвет бихте му дал? По-възрастен сте, минал сте по пътя му на голям талант, от който се чака пробив...
- Единственият ми съвет е – да прави правилния избор. Говоря за избор в общия случай, не само в тениса, но нещата са свързани. Това момче е толкова талантливо... Когато е наред с концентрацията на корта, когато е на сто процента влязъл в един мач, той е един от най-трудните съперници в турнирите. Знам за какво говоря, повярвайте. Срещал съм го в такива моменти. Когато не е с главата си, не е напълно фокусиран, понякога не успява да се разгърне. Когато обаче е в топ състояние, е просто страхотен.

- Опишете ни ежедневието на един играч от топ нивото на ATP тура. Много хора вероятно седят и дома и мислят: Вижте, те са млади мъже, които се наслаждават на живота и изкарват много добри пари. Но само това ли е?
- Хората виждат само тази страна, да – прав сте! Но това, което не виждат е, че и ние вършим работа, ходим на работа, също като тях. Това е работа, и то ежедневна и понякога – без почивен час дори. На практика не спираме да тренираме, да работим, да се упражняваме и готвим за поредния мач. Постоянно имаш физически или технически тренировки. Нямаме уикенди, нямаме почивни дни в истинския смисъл – дори да е такъв, пак трябва да правиш упражнения за възстановяване – на коленете, на раменете, на краката, както и джогинг, тичане и да се поддържаш във форма.

- Съжалявате ли, че не избрахте друг спорт? Знаем, че сте бил отличен в баскетбола и футбола, както и много добър атлет в училище. Какъв можеше да сте днес освен тенисист?
- Не, не съжалявам за нищо. Роден съм с талант и дар от Бог – да бъда играч по тенис. Хората ме виждат като шоумен на корта, но не знаят, че аз съм дал всичко от себе си, за да съм в тениса. Не знаят какви жертви са правили моите родители, за да играя тенис, защото това бе, което винаги съм искал. Иначе – да, разбрах въпроса. Истина е, че като дете и тийнейджър тренирах много спортове. Играя доста добре футбол и баскетбол, а и го правя с удоволствие, когато имам време.

- Любимият ви отбор е...?
- ПСЖ! Играя с тях и на видеоиграта "ФИФА 2015", ходя и на мачове, когато остане време.

- Биете ли останалите играчи на "ФИФА 2015"?
- Да, много обичам! Всъщност, мисля си, че трябва най-накрая да отправя предизвикателство и към Григор. Никога не сме играли с него, а искам да го победя.

- И накрая, пак свързано с футбола: Бяхте само на седем години през 1993-а, но какво помните от един велик за българите мач – на "Парк дьо Пренс", когато Костадинов вкара онзи гол?
- О, да... Вече си говорихме по темата с Григор. Вкарахте ни гол в последната минута, нали!? Да си призная, това беше един отличен шут. Във Франция този мач е легендарен, разбира се. Всички знаем цялата история – Жинола просто трябваше да задържи топката малко по-дълго и мачът приключваше. Но това не променя факта, че шутът си беше отличен. А и след това нещата се развиха добре за френския футбол, така че може да гледаме на онзи момент и като на един свеж старт.

ФОТОГАЛЕРИЯ ОТ ДЕМОНСТРАТИВНИЯ МАЧ МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК!

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини