Велик Федерер обърна Бердих в мач-мечта



14-08-2010 05:03 | Николай Драгиев

В епичен и като продължителност, и като драма двубой Роджър Федерер постигна първата си истински важна победа след Уимбълдън. В мач-реванш срещу играещия превъзходно Томаш Бердих, Федерер се наложи с 6:3, 5:7, 7:6(5) и си върна за поражението в Лондон. Победата е още по-сладка, тъй като бившият номер 1 успя да я измъкне, въпреки че губеше с 1:4 в решителния трети сет.

 

Битката на корта продължи 2 часа и 40 минути. В нея победител излезе този, който повече желаеше успеха. За първи път от доста време насам Федерер демонстрира огромно желание за игра, а езикът на тялото му говореше за изключителна увереност в силите. Бердих също потвърди страхотното си израстване и се лиши от победата, която бе само на 2 точки разстояние.

 

Първият сет представляваше 39-минутна лекция на Роджър спрямо по-младия му опонент. В представление, което напомни най-доброто от играта на швейцареца, той се наложи с 6:3. 

 

Той взе феноменалните 100% от точките при вкаран първи сервис, зашлеви 15 уинъра (срещу 5 за Бердих) и не по-малко важното - прецизно спечели 10 от 10 излизания на мрежата.

 

Прекрасен бе и вторият сет, но в него и двамата състезатели бяха на ниво. Бердих подобри значително качеството на своя сервис и оттам започнаха ядовете за Федерер. 

 

В първите 8 гейма, в които нямаше пробив, двамата показа първокласен тенис. По-близо до пробива бе Бердих, който малко по малко оказваше все по-осезаем натиск в сервис-геймовете на Роджър.

 

Въпреки това при 4:4 Федерер имаше скрит мачбол, пропускайки да пробие и след това да сервира за крайна победа. Чехът успя да се спаси и бе награден за упорството си.

 

При 6:5 за Бердих и сервис на Федерер се случи немислимото. Швейцарецът поведе с 40:15 и необяснимо допусна 4 леки грешки, с което Бердих изравни сетовете.

 

При сетбола Федерер дори не успя да уцели топката с центъра на своята ракета, записвайки 18-а непредизвикана грешка само в тази част!

 

Третият сет бе достоен за невероятната битка, която предложиха двамата. Драмата бе пълна от началото до края. При 1:1 Федерер изтърва преднина от 40:0 на сервис на чеха. Веднага след това Бердих стигна до пробив и набързо се озова напред с 4:1.

 

Публиката се събуди в момента, когато почувства, че може да се раздели с големия шампион до края на надпреварата. При 5:3 Бердих сервираше за мача, но подложен на страхотен натиск от публиката, се пречупи.

 

В гейма-епоха, продължил 10 минути, той даде 4 точки за пробив на Федерер, а последната от тях драматично бе реализирана. Оттук нататък за всички бе ясно, че ще има тайбрек.

 

Съдбата се намеси още в неговото начало. Филето помогна на Роджър да стартира с мини-пробив, но Бердих го върна за 5:5 точки. Федерер обаче измъкна две изключително тежки разигравания, реализирайки първия си мачбол.

 

За целия мач Федерер реализира 44 уинъра и допусна 43 непредизвикани грешки. Компонентът, който Пол Анакон налага в играта му - често излизане на мрежата също бе на ниво - 24 от 29 спечелени точки на мрежата.

 

Победителят от тази битка очаква световния номер 2 Новак Джокович в полуфиналите.

 




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини