Пиронкова доволна от 2009 г.



Пиронкова доволна от 2009 г.
Свързани играчи
19-12-2009 01:18 | Станко Димов

Първата ракета на България в дамския тенис Цветана Пиронкова даде интервю за racketi.com. В него 22-годишната пловдивчанка анализира представянето си през сезона, разказва за тежките си моменти, както и за подготовката за 2010-а.

- Цветана, читателите на сайта racketi.com те определиха с голяма преднина за най-добра българска тенисистка. Какво мислиш за тази класация, която е от фенове, а не от федерация или журналисти?
- За мене е голяма чест, че хората са ме избрали за тенисистка на годината. Искрено благодаря на всички читатели на вашия сайт за признанието, още повече че то не е за първи път!

- Как завърши първенството на Франция по тенис за теб и отбора на Гренобъл?
- Там играх само в един двубой за моя клуб. Аз спечелих своята среща, но за съжаление загубихме мача.

- Как би определила 2009 година, в сравнение с предишните ти сезони в WTA? 
- Тази година беше бедна откъм постижения за мен. Започнах сезона като №40 в света, а сега завършвам като 96-а. Отчасти това отстъпление в ранглистата се дължи на това, че предишния сезон, който беше силен за мен, натрупах много точки, които трябваше да защитавам през тази година. За тази цел реших да играя на повече турнири, но тази стратегия не се оказа правилната. Държа да подчертая обаче, че не смятам годината си за слаба или за изгубена на вятъра. Играх на най-големите турнири, изправих се срещу най-силните тенисистки в света. Имах и тежки моменти, от които придобих незаменим опит.

- Има ли двубои, за които съжаляваш за пропуснати възможности?
- Разбира се, че имах пропуснати възможности. Но в тениса сигурни неща няма, няма и място за съжаление.

- Коя бе върховата ти изява за сезона и най-слабия ти мач?
- Мисля че най-добре играх на турнира в Москва, а най-слабо може би на Roland Garros...

- По мое мнение, започна да се оттласкваш от дъното с участието на „Алианц Къп”. Ако е така, кое ти помогна да поемеш отново по пътя нагоре?
- Не бих казала, че е точно така. Всеки един турнир, в който участвах през 2009 година, ми даде по нещо. В един момент просто спираш да мислиш за негативите и това всъщност е най-хубавото, което може да ти се случи. Защото колкото повече мислиш за загубите, толкова повече затъваш.

- Как се готвиш за новия сезон? Имаш ли конкретни планове за 2010 г.? 
- Тренирам в Пловдив, където имам всичко необходимо за подготовка. Конкретни планове нямам, но бих била много щастлива, ако достигна финал в турнир на WTA или пък се класирам за трети кръг и нагоре в състезанията от Големия шлем.

- Преживя първото отпадане на България от І група на Евро-африканската зона на Fed Cup. Върнаха ни по административен път, но какво трябва да се промени, защото една Пиронкова не стига? 
- Важното сега е, че отново сме в първа група, независимо по какъв начин сме там. Изкарахме късмет и трябва да сме благодарни за това и да се възползваме в Португалия през февруари. В отборните срещи е много важно да имаме силна и обиграна двойка, защото на практика тя в повечето случаи решава изхода от двубоя. Мисля че върху това трябва да акцентираме и да се опитаме да сглобим един добър дует.

- Ако имаш поглед върху играта и постиженията на Виктория Томова, тя има ли място в отбора за „Португалия 2010”?
- Виктория се представи в турнирите за девойки, а също така изигра няколко добри турнира за жени. С тези постижения тя дава заявка за отлично бъдеще. А дали ще присъства в състава на България за Fed Cup, това трябва да реши капитанът Дора Рангелова.

- Наистина ли твоето куче е изяло международния ти паспорт? 
- Ами да. Изяде част от документа и ми се наложи да го сменям. Иначе Волфганг, който е порода немски шпиц, ми е много добра компания.

- В личен план – имаш ли нов приятел, или нямаш много време за сериозни връзки?
- Не бих искала да отговарям на прекалено лични въпроси.

- Какво ще приготвиш за коледната трапеза и пак ли ще посрещнеш Нова година в самолета към Австралия? 
- За Коледа ще спазим всички български обичаи, както правим всяка година. А за Нова година ще съм си вкъщи за първи от четири години насам.

- Има ли шанс да подпишеш нов спонсорски договор? 
- Аз съм клиентка на мениджърска агенция BEST Tennis (sfx) и имам контракт за екипировка с Lotto и за ракети с HEAD. Освен това БФТенис намира средства да ме подпомага, колкото може, за което й благодаря. Друго няма засега.

- Как се развива твоят сайт и смяташ ли да го разширяваш или обновяваш? 

- Официалната ми страница (www.tsvetanapironkova.com) ми е подарък от моя приятелка от Франция – казва се Одри. Тя го прави с голямо желание и се старае постоянно да го обновява. Мисля че се справя много добре!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини