Федерер задълбочи кризата при Джокович



15-08-2010 04:44 | Николай Драгиев

Роджър Федерер напълно заслужено достигна финал на "Роджърс Къп" в Торонто. Швейцарецът победи Новак Джокович с 6:1, 3:6, 7:5 за 2 часа и 22 минути игра. Това на практика бе сблъсък за второто място в ранглистата, което отново ще принадлежи на Федерер. Кризата при Джокович пък продължава с пълна сила, тъй като той няма дори финал от февруари месец 2010 г.

 

Двубоят далеч не бе от най-качествените през тази седмица, а двамата допуснаха общо над 90 непредизвикани грешки при почти двойно по-малко печеливши удара. Малко по-постоянен и убедителен в изявите си бе Федерер, чийто сервис също оказа огромно влияние в оспорваната и нервна битка.

 

Подобно на вчерашния си мач с Томаш Бердих и този път Федерер изигра изумителен първи сет. За 26 минути игра той нанесе много брутално поражение с 6:1 на Джокович, който така и не успя да си намери място на корта. 

 

Нещо повече - Федерер разви този си аванс до преднина от 2:0 във втория сет. Както често обаче се получава в такива случаи, логично дойде и спадът в играта на Федерер. Ноле обърна до 3:2 след наистина много борба на корта.

 

Решителен в този сет бе седмият гейм. След 15 минути мъка, няколко спасени точки за пробив, Ноле все пак поведе с 4:3 и след това неочаквано лесно успя да затвори с 6:3. За 53 минути игра Федерер направи цели 22 непредизвикани грешки в този сет, който бе изключително некачествен като продукция.

 

Решителната част бе за ФедЕкспрес. Той сравнително лесно поведе с 4:1, но пак не показа постоянство. Джокович някакси се стегна, върна пробива и резултатът бе изравнен - 4:4. При 5:5 Джокович изтърва 3 скрити мачбола, като не можа да пробие Федерер не спираше да греши от форхенд. 

 

Особено впечатляваща бе една от точките, в която двамата си размениха 26 удара, а Ноле стигна до точка за пробив след невероятен форхенд. Всичките му усилия бяха неутрализирани обаче от вездесъщия сервис на Федерер.

 

След това Джокович си счупи ракетата, а малко по-късно се оплака и че водата, която му донесоха на стола за почивка, не е достатъчно студена...

 

А водата наистина трябваше да е студена, тъй като гейм по-късно всичко свърши! Федерер стигна до първия си мачбол при 6:5 и дочака поредната грешка на Ноле, за да вдигне победоносно ръка.

 

Повече от учудващо Федерер заби за целия мач повече от 20 непредизвикани грешки от форхенд, а Ноле от неговия бекхенд.

 

Така световният номер 2 Новак Джокович се прости с надеждата си да достигне едва втори финал през годината. При първия такъв случай той спечели титлата в Дубай, но тя си остава единствения му проблясък за близо 9 месеца през 2010 г.

 

За Федерер победата значеше освен финал и завръщане на второто място в света.

 

В историята на двубоите между финалистите Анди Мъри и Федерер, резултатът е 6:5. Интересното е, че абсолютно всички от тези мачове са играни на твърди кортове. 

 

Анди обаче ще трябва да прекъсне серията от 3 поредни победи на Федерер, което значи 1,5 г. без триумф над швейцареца. 

 

На всичкото отгоре световният номер 4 все още няма трофей през годината, а и залогът е още по-голям, тъй като трябва да защити точките си от титлата през миналия сезон.

 

КОЙ ЩЕ Е ШАМПИОН - ГЛАСУВАЙТЕ!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини