Анди Мъри пребори дъжда и Федерер за трофея в Торонто



16-08-2010 00:25 | Николай Драгиев

Анди Мъри спечели своята 15-а титла в кариерата и общо 5-а от турнирите "Мастърс 1000". Той победи със 7:5, 7:5 Роджър Федерер във финала на "Роджърс Къп" в Торонто.

 

Така шотландецът стана едва петият човек, който е побеждавал последователно Федерер и Надал в един турнир, преди да грабне титлата. Давиденко, Дел Потро, Налбандян и Джокович са другите четирима, които са го правили.

 

Победата му е още по-ценна, тъй като тя му осигури първи трофей през сезона, а освен това защити точките от миналогодишния си успех в Торонто. Драмата на корта бе пълна, тъй като в началото на втория сет двубоят бе прекъснат на два пъти заради дъжд.

 

В първия сет по-добър във важните моменти и като цяло по-стабилен бе Мъри. Той стартира великолепно и осъществи два бързи пробива за преднина от 3:0. Анди сякаш загуби концентрация и допусна леко Федерер да му върне единия пробив на нула за 1:3.

 

Бекхендът на Мъри в този период функционираше прекрасно, докато далеч не може да се каже същото за Федерер, който допускаше леки грешки.
Въпреки всичко от гейм на гейм Федерер подобри играта си, успявайки да сервира по-качествено и да скъсява точките.

 

При 5:4 Мъри сервираше за сета, но не издържа на напрежението и даде две точки за пробив на швейцареца. Още при първата Анди направи двойна грешка за кеф на публиката и резултатът бе изравнен - 5:5.

 

Куп необясними грешки на Федерер обаче донесоха нов пробив на Мъри, който този път той затвърди за 7:5. При 2:1 за Федерер във втория сет без пробив, двубоят бе прекъснат, тъй като над Торонто се появи лек дъжд.

 

Малко по-късно играта се поднови, Мъри стигна до пробив за 3:2, но се наложи двамата пак да се приберат заради валеж. След второто подновяване на играта Роджър върна пробива и резултатът вървеше гейм за гейм.

 

Подобно на първата част, Мъри осъществи много важен пробив за 6:5, след което сервираше за титлата. Федерер не се даде и на свой ред получи топка за пробив и изравняване на резултата, но шотландецът пласира мощен сервис и с шестия си ас запази подаването си.

 

Това сякаш сложи точка на спора, а секунди по-късно Мъри вдигна триумфално ръце.

 

Така Федерер остава само с един трофей през сезона. През следващата седмица швейцарецът ще се бори да запази статуса си на номер 2 в ранглистата в Синсинати, където защитава титла, за да може да бъде поставен и под този номер на US Open.

 




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини